INSTAGRAM

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ

grudnia 16, 2017

PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ




Święta coraz bliżej, zgodnie z obietnicą, dzisiaj prezentuję Wam przepyszne danie na wigilijny stół. Świąteczną i wegetariańską wigilijną kapustę duszoną z aromatycznymi wędzonymi śliwkami, suszonymi daktylami,  czerwoną żurawiną, polskimi leśnymi grzybami, z dodatkiem ziaren jałowca i kilku łyżek Optimy, która nadaje odpowiednią gładkość i kremowość daniu. Kapusta jest przepyszna, bardzo aromatyczna, delikatna i wykwintna za razem. Poprzez dodatek słodkich smaków w postaci suszonych daktyli i śliwek, jej smak jest zrównoważony. Smak słodki podbija kwaśny.
To danie na pewno zasmakuje Waszym bliskim podczas wieczerzy wigilijnej, koniecznie zapiszcie na liście do zrobienia, mnie do stworzenia tego dania zainspirowała akcja kulinarna z marką Optima – OPTYMALNE ŚWIĘTA, której celem jest pokazanie pysznych ale zdrowych świątecznych dań. Takich, które można jeść ze smakiem bez obawy o zbędne kilogramy, takich po których lista noworocznych postanowień może będzie ciut krótsza.  Moja propozycja idealnie wpasowuje się w ramy akcji, danie jest nie tylko niskokaloryczne, ale również zadbałam aby było bogate w witaminy i błonnik, dzięki, któremu na pewno poczujecie się lekko w te Święta.
Życzę Wam smacznego!








PRZEPIS NA WIGILIJNĄ KAPUSTĘ


- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1 szalotka
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 1 szklanka wędzonych śliwek
- ½ szklanki suszonej żurawiny
- 500g mrożonych prawdziwków
- 4 łyżeki Optimy
- 5 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 7 listków laurowych
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki rodzynek sułtańskich

Na Optimie podsmaż posiekaną szalotkę i rozmrożone prawdziwki. Dodaj kapustę kiszoną wraz z sokiem, przyprawy i śliwki. Całość dusimy przez godzinę dodając  500 ml wody. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i duś kolejną godzinę na małym ogniu. Kapustę wigilijną dopraw solą i czarnym mielonym pieprzem.
Danie ma ten mój specyficzny smak, który uwielbiam, a to za sprawą wędzonej śliwki, która nadaje bardzo charakterystycznego smaku, a dodatek żurawiny sprawia, że smak kwaśny jest zdecydowanie bardziej wykwintny.
Jeśli chcecie poznać inne optymalne dania na zbliżające się Święta koniecznie zajrzyjcie na stronę optymalne wybory.pl, gdzie znajdziecie pyszne przepisy blogerów kulinarnych biorących udział w akcji z Optimą.










Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem

grudnia 15, 2017

Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem






Kochani w tamtym roku brałam udział w świetnych warsztatach kulinarnych gdzie przygotowaliśmy różne śledzie, postanowiłam przypomnieć Wam kilka świetnych przepisów.

Przepisy na Boże Narodzenie


Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 



100 g mąki pszennej 
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 
20 g drożdży 
2 szklanki mleka 3.2% 
1 żółtko i 1 białko 
1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 
2 czerwone cebule 
szczypta cukru
 ocet winny biały
 4 jajka 
2 łyżki majonezu 
sól i pieprz do smaku 
½ pęczka koperku
 ½ pęczka szczypioru
 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 
1 opakowanie czarnego kawioru 
½ pęczka koperku 


Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
 Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. 
Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta  bożonarodzeniowa

grudnia 13, 2017

Czekoladowa i potrójnie orzechowa tarta bożonarodzeniowa








Ukochana świąteczna, czekoladowa tarta potrójnie orzechowa! Piękna i obłędnie dobra!



Powtórzę się pewnie dzisiaj po raz kolejny, ale ja kocham TEN czas! Ten jedyny w roku czas, gdzie każdy z Nas wyczekuje i odlicza dni do Świąt Bożego Narodzenia. Magia oczekiwania na Święta nie mija z wiekiem! Z roku na rok co raz bardziej doceniamy ten czas, kiedy możemy wraz z całą rodziną spędzić kilka wyjątkowych dni. Wszystko dookoła Nas sprawia, że człowiek jest co raz bardziej radosny, co raz bardziej skory do zgody, do powiedzenia przepraszam, do okazywania miłości. Chętniej w tym czasie pomagamy potrzebującym i dzielimy się tym co mamy. 
To również czas, w którym nasze miasta, domy i mieszkania, rozświetlają blaskiem świec i światełek. W każdym zakamarku, w domu, czuć Święta Bożego Narodzenia, zapach igliwia jedyny w swoim rodzaju, który od razu powoduje, że chcesz ubrać ciepłe skarpety i usiąść z kubkiem gorącej czekolady przy choince, w którą ja mogę wpatrywać się godzinami. 
Zapach gorzkich pomarańczy, orzechów i czekolady zwiastuje w kuchni coś pysznego. Każdy z Nas ma ten swój wyjątkowy zapach, jak i smak, związany z tym magicznym czasem oczekiwania. 
Dla mnie - to właśnie połączenie orzechów, gorzkiej czekolady i żurawiny. Na takie idealnie wyważone połączenie smaków dzisiaj Was zapraszam!







#beko

#ciastojakzobrazka



PRZEPIS NA ŚWIĄTECZNĄ TARTĘ:


CIASTO SKŁADNIKI:

- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 150 g maki pszennej typ 450
- 80 g mąki krupczatki
- 140 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do pierników
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 jajko ekologiczne
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

W/w składniki bardzo szybko zagniatamy w elastyczne ciasto, owijamy folią i chowamy na kwadrans do lodówki, w tym czasie zrobimy masę orzechową.


MASA ORZECHOWA:

- 1 szklanka masła z orzechów laskowych (masło możesz zrobić samodzielnie 1 i 1/3 szklanki orzechów laskowych zblenduj na masło)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 80 g roztopionego w rondelku masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieść w misce lub wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką masę.
Jeśli nie chcesz się zachlapać sprawdź patent Beko, jak zmiksować masę bez bałaganu



Formę na tartę wylep ciastem z lodówki, wylej masę orzechową i wstaw do piekarnika na godzinę.
Czas pieczenia 1 godzina, temp. 160 stopni C.


MASA CZEKOLADOWA:

- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka żelatyny

NA WIERZCH:

- obrane migdały, orzechy laskowe, nerkowca, żurawina suszona


Jeśli dotychczas nie wiedziałaś jak zrobić pięknie błyszczącą masę czekoladową, to własnie zdradzam Ci sekret- dodatek żelatyny do masy sprawi, że polewa na cieście będzie się pięknie błyszczeć.
W rondelku rozpuść masło, dodaj kakao, cukier i miód. 
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę.
Do rondelka z gotującą się masą dodaj czekoladę i zestaw z ognia. Poczekaj aż czekolada się rozpuści i wymieszaj masę do połączenia się składników, dodaj rozpuszczoną żelatynę. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj.
Masą czekoladową polej wystudzoną tartę. Udekoruj orzechami i żurawiną, tak jak lubisz. Poczekaj aż masa zastygnie i gotowe!



 Życzę Wam nie tylko smacznego, ale również pięknych chwil spędzonych przy przygotowywaniu pyszności na Święta!



Przepis zgłaszam do konkursu, chuchnijcie na szczęście!
;-))

Ciasto jak z obrazka













Premiera książki "Nowoczesna Kuchnia Polska"- Daria Ładocha

grudnia 11, 2017

Premiera książki "Nowoczesna Kuchnia Polska"- Daria Ładocha









 Uroczysta premiera nowej książki Darii Ładochy „Nowoczesna kuchnia polska” odbyła się 6.12.2017 r. w nowo otwartej restauracji Polot w kuchni polskiej w Warszawie. Wybór miejsca nie był przypadkowy – jest on odzwierciedleniem charakteru książki Darii – przebojowy, fantazyjny i kreatywny. Po prostu z Polotem!

W oczekiwaniu na Darię uczestnicy zjedli we włoskiej restauracji Fatto a Mano Ristorante & Wine Bar (która znajduje się naprzeciwko restauracji Polot i należy do tego samego kompleksu – Kulinarnej Stacji Diagnostycznej) ciasto marchewkowe z lodami pistacjowymi, a ogrzała ich wspaniała zimowa herbata.



Czy wiecie, że najlepszym sposobem na idealne pierogi jest ciepła woda? O tak! Po prostu ciepła woda z mąką pozwoli nam stworzyć idealne dzieło w postaci pysznych pierogów. To tylko jedna z rad, które udzieliła Daria Ładocha – resztę znajdziecie w jej książce – „Nowoczesna kuchnia polska”




Tradycyjny smak z twistem nowoczesności! Jeśli z utęsknieniem wspominasz cudowny smak dzieciństwa, ale nie chcesz jeść kalorycznych, tradycyjnych polskich dań, ta książka jest dla Ciebie! Daria Ładocha, wpadła na kompletnie szalony pomysł – „odchudziła” znane wszystkim dania, tak by powróciły na nasze stoły! W tej książce zawarła całe swoje dzieciństwo, zaklinając je w potrawy które wszyscy dobrze znamy. Ale pojawią się one w nowej, współczesnej odsłonie:
- krupnik z pęczakiem, suszonymi grzybami i rozmarynem
- bigos z grzybami Shitake
- pasta jajeczna z awokado, ogórkiem małosolnym i kolendrą
- mizeria w śmietanie z orzechów nerkowca z sezamem
„Odchudzone” potrawy sprawią, że osoby, które odżywiają się w świadomy sposób, zwracają uwagę na to, co jedzą, gdyż chcą cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem – bez wyrzutów sumienia sięgną po bogactwo nowoczesnej kuchni polskiej!



Wzmacniająca zupa krem, z chipsem z pietruszki,  pistacjami i prażoną czarnuszką!

grudnia 04, 2017

Wzmacniająca zupa krem, z chipsem z pietruszki, pistacjami i prażoną czarnuszką!




 Jesień i zima to najlepszy czas na zupy, mocno rozgrzewające, aromatyczne i dodające energii. Warto zadbać aby nie tylko były pyszne i pożywne, ale aby wzmacniały naszą odporność. Ja uwielbiam zupy krem, idealnie gładkie i kremowe, subtelne w smaku a za razem charakterne, takie które potrafią nas zaskoczyć nowym smakiem i taka właśnie jest ta zupa!
Idealna na niedzielny obiad, jak i jako lunch do pracy, smakuje, tak jakby ją zrobił szef kuchni, a robi się ją maxymalnie 20 minut. 
Polecam każdemu!





SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM:

chipsy:

- 1 korzeń pietruszki
- łyżka oliwa

Pietruszkę kroimy na cienkie plastry, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temp. 190 stopni C.


Zupa:

- 3 korzenie pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 selaera
- 1/2 pora (biała część)
- 1 szalotka
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 2 chlusty białego wytrawnego wina
- 80 ml oliwy z oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego

Na maśle i oliwie, zblanszuj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Podlej winem, poczekaj aż odparuje. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 15 minut, aż do miękkości warzyw. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą.



ponadto:

- 1 łyżka czarnuszki
- garść pistacji

Na suchej patelni upraż czarnuszkę.
Pistacje siekamy.

Gorącą zupę nalewamy na talerze, podajemy z chipsem z pietruszki, uprażoną czarnuszką i posiekanymi pistacjami!



Bomba! Przepyszna zupa!

Koniecznie zróbcie!




Wszystkie produkty ze zdjęcia znajdziecie w sklepie DAJAR!


Pamiętajcie o zniżce na produkty w sklepie DAJAR, na hasło ZDROWA-JESIEŃ ;-)

ważny do 31.12.2017r


#myAmbition


Zdrowa jesień na talerzu


Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą!

grudnia 03, 2017

Langosze z dynią i sosem śmietanowym z kolendrą!






Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie!
Langosze, to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co!
 Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą!
Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem.

Petarda!







SKŁADNIKI:

- 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki puree z  dyni pieczonej
- 1 paczka drożdży suszonych
- 1/3 szklanki mleka
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- sól
- przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra

Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut.
Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor.



Sos śmietanowy:

- 3 łyżki śmietanki 18%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mleka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 pęczka kolendry
- sól

W/w składniki wymieszaj i odstaw na 5 godzin.

Placki podajemy gorące z sosem!
Przepyszne!






Przepis zgłaszam do konkursu:

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim



#OlejKonwenanse 
 #OlejWielkopolski 


GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO!

grudnia 02, 2017

GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO!


GWIAZDA Z CIASTA DROŻDŻOWEGO

Zgodnie z obietnicą mam dla Was kolejny hicior na Święta. Gwiazda z ciasta drożdżowego z nadzieniem z maku i masła orzechowego. U Nas to zawsze "must to do" każdej zimy. Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego rozchodzący się po domu, zawsze go poznasz, już go czuć na klatce, ku mękom sąsiadów. Gwiazda drożdżowa jest o tyle fajna, że możesz ją przygotować na różne sposoby, możesz wybrać nadzienie z makiem, możesz użyć kremu czekoladowego, powideł śliwkowych czy masła orzechowego. Pełna dowolność, najważniejsze jest ciasto, a dodatki wybierz takie, jak lubisz najbardziej. Ja połączyłam masę makową z masłem z orzechów laskowych i przyprawą piernikową, to jest petarda!



PRZEPIS NA GWIAZDĘ DROŻDŻOWĄ:

CIASTO:

-500g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka wiejskie
- 1/2 margaryny (lub 120 g masła)
- 1/2 szklanki mleka 3,2% tłuszczu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
-1/2 opakowania drożdży świeżych

Mąkę przesiej przez sitko, zrób wgłębienie, wlej do niego ciepłe - ale nie może być gorące!- mleko, dodaj łyżkę cukru i pokrusz drożdże, wymieszaj z częścią mąki na gęstą masę. Tak powstaje zaczyn. Odstawiamy na 20 minut.
Jajka utrzyj robotem z cukrem aż zbieleją.
Zagnieć ciasto, dodaj jajka, mleko i na samym końcu partiami dodawaj rozpuszczone masło/margarynę.
Ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Z tej ilości otrzymasz albo dwie mniejsze gwiazdy, albo jedną bardzo dużą.




MASA:
(jak pisałam wyżej może być dowolna: krem czekoladowy, powidła śliwkowe, orzechy, masa makowa, to co lubisz)

- 3/4 szklanki masy makowej
- 200 g masła z orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy do pierników
- 3 łyżki miodu

W/w składniki wymieszaj na jednolitą masę.



Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na okrągłe blaty.
Blat ciasta smarujemy masą makową, przykrywamy blatem i zlepiamy ciasto, dół z górą po obwodzie koła. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Po dwie części skręcamy do siebie i obracamy, tworząc róg gwiazdy. Dla ułatwienie dodaję zdjęcie poniżej.








Gwiazdę pieczemy godzinę w temp. 160 -170 stopni C. Przed włożeniem do pieca posmaruj ją roztrzepanym jajkiem, aby była pięknie złota ;-)







Gwiazdę polukrowałam dodatkowo, najprostszym lukrem: cukier puder zmieszałam z sokiem z cytryny, aż do momentu otrzymania dość gęstej masy (tak jak śmietana), gwiazdę polałam lukrem i gotowe!

Przepyszne ciasto na Święta i nie tylko!


Podoba Ci się udostępnij na swoim Facebooku!

Zapraszam Cię do odwiedzin mojego profilu na Instagramie, tam jestem codziennie!





Kaczka z warzywami!

grudnia 01, 2017

Kaczka z warzywami!



Temat kaczki mam już z Wami dość mocno omówiony za sprawą wpisu KACZKA w jabłkach z pomarańczami. Jak dobrze wiecie, kaczka może na początku wydawać się Nam zbyt trudna w przygotowaniu, ale tak na prawdę, jest to bardzo wdzięczne mięso.
Najważniejsze to skąd my tą kaczkę mamy, bo to będzie determinowało Wasz sposób obróbki tego mięsa. Kaczka "zwykła" ze sklepu, nie wiele ma wspólnego z prawdziwa kaczką, bardziej smakuje, jak kurczak, jej mięso jest dość mocno rozwodnione. Ameryki nie odkryje, jak napisze Wam, że taki drób jest hodowany na mieszankach pasz, aby zwierzę rosło jak najszybciej, dlatego też kurczak czy kaczka kompletnie nie smakują tak jak np. mięso od ekologicznego dostawcy czy też od przysłowiowej Baby ze wsi. Kaczka wiejska, ma na prawdę dość mocno zbite mięso, treściwe i ciemne, wymagające odpowiedniej obróbki cieplnej. Nie przekraczamy temp. 180 stopni, używamy najlepiej naczynia żeliwnego, to w nim kaczka będzie idealna! Ja kaczkę piekę w temp. 160 stopni C, czas jest uzależniony od jej wagi, ta na zdjęciu nie była zbyt duża nie przekraczała 2 kg, piekłam ją 2,5 godziny. Duże kaczki piekę nawet 3,5 godziny.
Cechy charakterystyczne, po których poznacie, że kaczka jest dobra to: mięso na nóżkach podniesie się ku górze i odsłoni kość, po wbiciu szpikulca nie leci krew, skórka wytopiła się na tyle, że jest bardzo cieniutka.
No dobra to przechodzimy do przepisu na kaczkę z warzywami. Kaczka petarda!


SKŁADNIKI:

- 1 kaczka wiejska lub eko
- 1 cebula
- 1 laska cynamonu
- 3 łyżki przyprawy do drobiu w stylu staropolskim
- 5 listków laurowych
- 1 limonka
- 2 marchewki
- kilka ziemniaków żółtych
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 gałązki rozmarynu

Kaczkę natrzyj przyprawą i marynuj w lodówce przez minimum 4 godziny.
Warzywa kroimy na mniejsze elementy i umieszczamy w naczyniu żaroodpornych, wlewamy 3/4 szklanki bulionu warzywnego (moje naczynie jest bardzo duże), układamy kaczkę.
Do wnętrza kaczki wkładamy laskę cynamonu, 1/4 limonki, gałązki rozmarynu.
Pieczemy przez 2,5 godziny w temp. 160 stopni C, pod przykryciem.
Ostatnie 15 minut uruchamiamy termoobieg i zwiększamy temp do 180 stopni C.


Gotowe!

Pyszny tradycyjny obiad! Polecam Wam gorąco.



Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI