Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO, które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie. Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami.
Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich z backstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi!
1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką
½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO
1 czerwona cebulka
1 kwaśne jabłko
ocet do skropienia
1 opakowanie śmietanki 18%
50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
3-4 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
pieprz do smaku
1/2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
1/2 cebuli
1 jajko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
olej roślinny do smażenia
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie
zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka,
mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu
przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju.
Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy na 5 minut. Następnie
dodajemy cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu.
Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy
śmietanę. Całość mieszamy.
Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze
śmietaną
2. Śledzie piernikowe
4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
3-4 kruche ciasteczka piernikowe
1 cebula
⅓ szklanki rodzynek
2 pomarańcze
przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu,
2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe
1 łyżka miodu
Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz
z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę.
Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy
pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie
plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej.
3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem
4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
1 opakowanie chleba pumpernikiel
3 jajka ugotowane na twardo
2 średniej wielkości, upieczone buraki
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki jogurtu
½ pęczka koperku
1 łyżka tartego chrzanu
sól i pieprz do smaku
Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz
chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy
gałązkami koperku.
4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace
z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną
6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO
1 bagietka
2 czerwone cebule
⅓ szklanki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
5 suszonych śliwek
2 łyżki rodzynek
2 łyżki żurawiny
ocet spirytusowy do skropienia śledzi
oliwa z oliwek
sól do smaku
Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie
dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi
śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem
spirytusowym.
Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku
rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią
kawałek śledzia.
5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem
4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
1 spory fenkuł
oliwa z oliwek
sok z 2-3 cytryn
1 łyżeczka musztardy dijon
sól i biały pieprz do smaku
Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek
mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po
ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy
i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki.
6. Śledzie z marynowaną cytryną
4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
3 cytryny
1 laska cynamonu
2 cebule
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
sól
oliwa z oliwek
Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika.
Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość
uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny.
Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę.
Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż
cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.
7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki
2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO
1 śmietana 18%
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
1-2 ogórki kwaszone
1 cebulka
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
1-2 łyżki musztardy francuskiej
4-5 ziemniaków
pieprz czarny do smaku
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i
cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami
musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy
śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami.
8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim
4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO
2-3 gruszki
1 szklanka orzechów włoskich
olej z orzechów włoskich
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
ocet winny biały
sól do smaku
1 opakowanie rukoli
Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym.
Rukolę myjemy i wykładamy na talerz.
Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy
orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5
łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy
studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy
orzechami.
9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki
1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
100 ml wódki
½ łyżeczki cukru
1 łyżka octu jabłkowego
1 goździk
2-3 liście laurowe
1 ziele angielskie
1 cebula
do skropienia olej z orzechów laskowych
Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną
kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby
całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem.
10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem
100 g mąki pszennej
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej
20 g drożdży
2 szklanki mleka 3.2%
1 żółtko i 1 białko
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli i cukru
masło klarowane do smażenia
2 czerwone cebule
szczypta cukru
ocet winny biały
4 jajka
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
½ pęczka koperku
½ pęczka szczypioru
2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO
1 opakowanie czarnego kawioru
½ pęczka koperku
Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
Dodajemy do
niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do
wyrośnięcia.
W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie
składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy.
Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie
placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym.
Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem.
Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem.
Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką
kopru.
Życzę Wam smacznego!
A firmie SEKO dziękuję za zaproszenie na warsztaty kulinarne!
Super, że miałaś okazję wziąć udział w takich warsztatach :)
OdpowiedzUsuń