grudnia 04, 2016

Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO.










Niedawno miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką SEKO, które odbyły się w Akademii Kulinarnej w Warszawie, więc miałam blisko ;-))). Były to Świąteczne Inspiracje ze śledziem w roli głównej. Szefem kuchni była bardzo miła i sympatyczna Samar KHANAFER, znana Wam za pewne z programów tv o tematyce kulinarnej. Przygotowała dla nas- uczestników sporą liczbę przepisów na przepyszne śledzie. Warsztaty otworzyły mi jeszcze bardziej horyzonty i smaki. Wiele połączeń smakowych okazało się moimi faworytami. 
Bardzo smakowały mi śledzie piernikowe, które na pewno zagoszczą na moim wigilijnym stole, jak śledzie z gruszką i orzechami, które akurat przygotowywałam, ale także moją uwagę zwróciły śledzie podane na blinach z kawiorem. Powyżej prezentuję Wam kilka fotografii wykonanych przez fotografa podczas warsztatów, a poniżej kilka moich z backstage. Dodaje również pełną listę przepisów, którą koniecznie zachowajcie bo warta jest uwagi!



1. Placki ziemniaczane ze śledziem w śmietanie, kwaśnym jabłkiem i czerwoną cebulką

 ½ opakowania śledzi z olejem wiejskim SEKO
 1 czerwona cebulka
 1 kwaśne jabłko 
ocet do skropienia 
1 opakowanie śmietanki 18% 
50 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno
 3-4 liście laurowe 
3-4 ziarna ziela angielskiego 
pieprz do smaku
 1/2 kg ziemniaków 
2 łyżki mąki pszennej
 1/2 cebuli 
1 jajko 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku olej roślinny do smażenia 

WYKONANIE:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (część na małych oczkach, część na większych). Następnie zostawiamy na 10 minut, aby ziemniaki wypuściły sok, który odlewamy przed dodaniem startej cebuli, jajka, mąki oraz soli, gałki i pieprzu. Całość mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu przekładamy na ręczniki papierowe, aby pozbyć się zbędnej ilości oleju. Filety śledziowe kroimy pod kątem, delikatnie skrapiamy octem i zostawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cienko pokrojoną w plasterki cebulę, ziele angielskie, liście laurowe oraz niewielką ilość pieprzu. Mieszamy i dodajemy olej lniany. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Całość mieszamy. Podajemy, wykładając wszystko w następującej kolejności: placki ziemniaczane, śledzie i jabłko ze śmietaną








2. Śledzie piernikowe

 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO 
3-4 kruche ciasteczka piernikowe
 1 cebula ⅓ szklanki rodzynek 
2 pomarańcze 
przyprawy: 2-3 goździki, 1 laska cynamonu, 2-3 ziarna kardamonu, 2-3 ziela angielskie, 2-3 liście laurowe 1 łyżka miodu 


Cebulę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni mieszamy miód z sokiem z 1 pomarańczy wraz z przyprawami, rodzynkami i zblendowanymi na pył pierniczkami. Całość zagotowujemy i dodajemy cebulę. Następnie odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki i sparzamy pomarańczę. Kiedy marynata przestygnie, dodajemy do niej śledzie pokrojone w ćwiartki, a następnie plasterki pomarańczy. Pozostawiamy do zamarynowania się - im dłużej tym lepiej. 



3. Pumpernikiel z burakami, jajkiem i śledziem w lekkim sosie chrzanowym z koprem 

4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
 1 opakowanie chleba pumpernikiel 
3 jajka ugotowane na twardo 
2 średniej wielkości, upieczone buraki 
1 łyżka śmietany 18% 
2 łyżki jogurtu ½ pęczka koperku
 1 łyżka tartego chrzanu sól i pieprz do smaku 

Buraki, jajka i śledzie kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy ze śmietaną i drobno posiekanym koprem oraz chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie całość mieszamy i wykładamy na pieczywo. Ozdabiamy gałązkami koperku. 



4. Bruschetta ze śledziem i konfiturą cebulową z demi glace z octu balsamicznego z rodzynkami, śliwką i żurawiną 

6-8 filetów śledziowych a’la Matjas SEKO 
1 bagietka 
2 czerwone cebule
 ⅓ szklanki octu balsamicznego 
1 łyżka miodu 
5 suszonych śliwek
 2 łyżki rodzynek 
2 łyżki żurawiny ocet spirytusowy do skropienia śledzi oliwa z oliwek sól do smaku 

Cebulę kroimy w cienkie piórka (najlepiej na szatkownicy). Na patelni rozgrzewamy miód, następnie dodajemy cebulę i ocet balsamiczny. Całość dusimy na małym ogniu wraz z rodzynkami, pokrojonymi śliwkami i żurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia. 


5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem

 4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
 4-5 sztuk średniej wielkości ziemniaków
 1 spory fenkuł 
oliwa z oliwek sok z 2-3 cytryn
 1 łyżeczka musztardy dijon 
sól i biały pieprz do smaku 

Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki. 


6. Śledzie z marynowaną cytryną 

4 filety śledziowe a’la Matjas SEKO
 3 cytryny 
1 laska cynamonu 
2 cebule 
1 łyżeczka czerwonego pieprzu sól oliwa z oliwek 

Dwie cytryny kroimy w ćwiartki, a następnie w plasterki. Obficie posypujemy solą. Wkładamy do słoika. Następnie wyciskamy sok z 1 cytryny i zalewamy nim cytryny w słoiku, dodajemy laskę cynamonu. Całość uzupełniamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia. 


7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem i natką pietruszki 

2 opakowania Mr Śledź z musztardą francuską SEKO 
1 śmietana 18% 
1 pęczek natki pietruszki 
1 pęczek koperku 
1-2 ogórki kwaszone 
1 cebulka 
2-3 łyżki musztardy rosyjskiej
 1-2 łyżki musztardy francuskiej 
4-5 ziemniaków pieprz czarny do smaku

 Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 


8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki i z orzechem włoskim 

4-6 filetów śledziowych lekko solonych a'la Matjas SEKO
 2-3 gruszki 
1 szklanka orzechów włoskich olej z orzechów włoskich 
2 łyżeczki musztardy francuskiej 
1 łyżka miodu ocet winny biały sól do smaku
 1 opakowanie rukoli Śledzie kroimy na 3-4 części i mocno skrapiamy octem winnym. 

Rukolę myjemy i wykładamy na talerz. Następnie układamy cienko pokrojoną gruszkę w plastry, a na nią śledzie. W międzyczasie prażymy orzechy włoskie (najlepiej 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C) i robimy dressing: mieszamy 4-5 łyżek oleju z orzechów włoskich, 1-2 łyżki octu winnego, 2 łyżki musztardy, sól do smaku. Orzechy studzimy, następnie nieregularnie rozdrabniamy nożem. Całość skrapiamy dressingiem i posypujemy orzechami. 


9. Koreczki śledziowe z pieprzem w marynacie z wódki 

1 opakowanie koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 
100 ml wódki
 ½ łyżeczki cukru
 1 łyżka octu jabłkowego 
1 goździk 
2-3 liście laurowe
 1 ziele angielskie 
1 cebula do skropienia olej z orzechów laskowych 

Wódkę, cukier, wodę oraz przyprawy zagotowujemy. Do gorącej zalewy dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Kiedy marynata wystygnie zalewamy nią koreczki śledziowe i odstawiamy do lodówki, aby całość się przegryzła. Podajemy skropione olejem. 


10. Bliny ze śledziem na paście jajecznej z marynowaną cebulą i czarnym kawiorem 

100 g mąki pszennej 
100 g mąki gryczanej lub pszennej pełnoziarnistej 
20 g drożdży 
2 szklanki mleka 3.2% 
1 żółtko i 1 białko 
1 łyżka roztopionego masła szczypta soli i cukru masło klarowane do smażenia 
2 czerwone cebule 
szczypta cukru
 ocet winny biały
 4 jajka 
2 łyżki majonezu 
sól i pieprz do smaku 
½ pęczka koperku
 ½ pęczka szczypioru
 2 opakowania koreczków śledziowych z pieprzem SEKO 
1 opakowanie czarnego kawioru 
½ pęczka koperku 


Podgrzewamy ½ szklanki mleka, aby było ciepłe, nie gorące (bo zaparzy nam drożdże).
 Dodajemy do niego drożdże, 2-3 łyżki mąki i szczyptę cukru i soli. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy masło, przesiewamy mąkę. Kiedy masło wystygnie, łączymy wszystkie składniki: mąkę, zaczyn, żółtko, pozostałe mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym maśle klarowanym. Jajka gotujemy na twardo. Następnie drobno siekamy lub blendujemy na gładką pastę z majonezem. Dodajemy drobno posiekany szczypior i koperek. Całość doprawimy solą i pieprzem. Wykładamy danie w następującej kolejności: blina, pasta jajeczna, śledź, kawior i dekorujemy gałązką kopru. 


Życzę Wam smacznego!

A firmie SEKO dziękuję za zaproszenie na warsztaty kulinarne!


1 komentarz:

  1. Super, że miałaś okazję wziąć udział w takich warsztatach :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI