października 28, 2021

Gofry na maślance, pyszne i chrupiące! EXTRA przepis!





Super przepis na gofry na maślance! Są przepyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupiące! Po prostu sztos!
Gofry podałam z prażonymi jabłkami z cynamonem i sowicie posypałam płatkami migdałowymi prażonymi na suchej patelni.
Polecam nie tylko na śniadanie weekendowe ale na co dzień!


przepis na gofry

PRZEPIS NA GOFRY:

- 400 g mąki pszennej
- 2 jajka duże
- 500 ml maślanki o smaku straciatella
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g oleju rzepakowego
- 2 łyżki otrąb pszennych
- szczypta soli

W/w składniki zmiksuj na gładką masę, odstaw na kwadrans.

W tym czasie obierz 6 jabłek, potnij w kostkę podlej 1/4 szklanki wody, dodaj laskę cynamonu, 2 szczypty kardamonu, łyżkę miodu, całość duś na patelni aż owoce zmiękną, ale niech całe się nie rozprażą.

Gofry smaż na gorącej gofrownicy, podawaj z prażonymi jabłkami i podprażonymi na 
suchej patelni płatkami migdałowymi.

Pyszne!

PS. ciasto na gofry jest gęste i takie ma być, nie rozrzedzaj ciasta ;-)

chrupiące gofry



gofry





 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI