Cielęcina to jeden z tych rodzajów mięsa, który niemalże przygotowuje się sam. Jest mięciutka, rozpływająca się w ustach, pysznie komponuje się z pieczonymi ziemniakami w maśle i oliwie z oliwek.
Całe danie podbije kubki smakowe męskiej części czytelników o tym jestem przekonana ale jeśli lubicie dziewczyny jeść mięso to polecam również i Wam.
Cielęcina w sosie:
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub łoju wołowego
- 4 ząbki czosnku
- 500 g cielęciny na gulasz
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielska
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- przyprawa do cielęciny
- woda
- dwie łyżki mąki pszennej
W garnku żeliwnym na tłuszczu, przesmaż pokrojoną w mniejsze kawałki cielęcinę, dodaj przyprawy. Całość smażymy aby lekko się zrumieniła. Nie możemy przypalić mięsa ani przypraw.
Całość zalej wodą, tak aby zakryła mięso.
Przykryj pokrywką i duś około 35 do 45 minut. Aż mięso będzie idealnie mięciutkie. Proces duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa, im mniejsze tym krócej, nawet 15 - 20 minut wystarczy, przy drobnych kawałeczkach i uczciwej młodej cielęcinie.
Sos zagęszczamy mąką.
Do kubeczka wsyp mąkę i dodaj 4 łyżki wody, całość bardzo dobrze rozprowadź, tak aby nie było grudek. Dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i wlej do sosu, wymieszaj i zagotuj, sos zrobi się gesty.
Ziemniaczki pieczone:
- ziemniaki (mączyste - żółte)
- masło + oliwa z oliwek
- sól + świeży czosnek + przyprawa do ziemniaków +/lub rozmaryn
Ziemniaki obierz, pokrój na równą dużą kostkę, wymieszaj z w/w składnikami.
Piecz w piekarniku przez 35 minut, aż się zrumienią.
Grzanie dół plus termoobieg.
brakuje mi w przepisie informacji: w jakiej temperaturze upiec ziemniaki i jaką wodą zalać mięso zimną, czy ciepłą ?
OdpowiedzUsuń