września 11, 2020

PIECZONE POMIDORY W OLEJU. POMIDORY W SŁOIKU NA ZIMĘ.

 



Pieczone pomidory w oleju, od kiedy pokazałam Wam je na swoim Instagramie i podzieliłam się przepisem na nie, nie przestaje dostawać od Was przemiłych wiadomości na ich temat, jak i pytań, jak je zrobić. Przepis znajduje się na moim IG, ale postanowiłam spisać go tutaj, aby ułatwić Wam odszukanie przepisu.

Przygotowanie pieczonych pomidorów jest bardzo łatwe i szybkie, takie pomidory są rewelacyjne, nadają się do bardzo wielu dań. Oczywiście do wszelakich sałatek, do grzanki chleba z mozzarellą czy burratą, do makaronów, do dań obiadowych, do sosów, czy jako przekąska do chleba na imprezę. Są rewelacyjne w smaku. Pomidory o tej porze roku smakują najlepiej są słodziutkie i aromatyczne. Ja do pieczenia wybieram pomidory takie czerwono-czarne, nie znam nazwy tej odmiany, ale na pewno je kojarzycie. Czarne pomidory są bardzo słodziutkie. 


Jak przygotować pieczone pomidory w oleju?

- pomidory myjemy i osuszamy

- kroimy na pół, jak są duże na ćwiartki

- układamy na blaszce

- nagrzewamy piekarnik do temp. 220 stopni C

- blaszkę ustawiamy na środku w piekarniku

- grzanie: dół + termobieg

- pieczemy pomidory do mometu aż nam mocno odparują ja piekłam ostatnią partię dość długo bo aż prawie 40 minut, natomiast czas pieczenia musisz dostosować do pomidorów, jedne są bardziej wodniste inne mniej, jedne bardziej dojrzałe drugie mniej.

- warto raz na jakiś czas uchylić piekarnik wypuścić parę wodną

- pomidory przed pieczeniem możesz posolić

- wraz z pomidorami możesz upiec czosnek w łupinie

- pomidory- już upieczone -przełóż do słoja wraz z czosnkiem, dodaję suszoną cebulę - uwaga suszona cebula to nie to samo co prażona cebulka, suszona cebula to po prostu suszona cebula - kupuję ją w sklepach eko, dodaje też suszony czosnek- również w sklepach eko. Nie jest to konieczne ale bardzo fajnie podbija smak. Do słoja z pomidorami możesz dodać przyprawy takie jak bazylia czy oregano suszone, nie mniej jednak dość mocno determinują już one ostateczny smak.

- pomidory zalewam olejem rzepakowym

- możesz gorące pomidory zalać ciepłym olejem o temp. minimum 65 stopni w ten sposób dodatkowo je zakonserwujesz, ale ja zalewam zimnym olejem i wstawiam do lodówki, nie wiem czy w zwykłej szafce kuchennej by się przechowały. Myślę, że wchodzi w grę wtedy już pasteryzacja najlepiej w piekarniku.


Pomidory są przepyszne! Nawet prosto na kanapkę lub zwykłą grzankę chleba!


Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI