sierpnia 23, 2017

TEST PATELNI WOLL



TEST PATELNI WOLL

Dobra patelnia to podstawa w kuchni, bez niej ani rusz. Dobrze to wiem, po pięciu latach spędzonych, kiedyś tam, nie wypominając sobie samemu wieku, w akademiku, wiem, że na dobrej patelni możesz zrobić absolutnie wszystko! W domu mam całkiem pokaźny zestaw patelni, co uzmysłowiło mi, że tak naprawdę nie mam jednej dobrej. Postanowiłam, zakupić sprzęt niemieckiej marki Woll. Muszę od razu Wam powiedzieć, że w inny sposób użytkuje się garnki i patelnie na kuchni indukcyjnej, a troszeczkę inaczej na żywym ogniu. Posiadacze kuchni indukcyjnej niestety zazwyczaj kupują małe patelnie. Dlaczego? No cóż patelnia, nagrzewa się dzięki ferromagnetykowi zawartemu w dnie naczynia, pola grzewcze na kuchniach indukcyjnych są dość małe, co powoduje, że co drugi użytkownik kuchni indukcyjnej, narzeka na fakt, ze jego patelnia nie dogrzewa się po bokach, a jedynie w środku. Jak temu zaradzić? Jak nie denerwować się codziennie smażąc naleśniki na śniadanie?











Podstawa to dobre jakościowo dno patelni, które zapewni Nam równomierne rozprowadzenia ciepła.
Patelnia WOLL Saphir, są wytwarzane w ze specjalnego stopu – SILUMIN, w takim sam sposób jak np. dzwony kościelne, czyli na raz, w całości, co powoduje, że po nagrzaniu w każdym miejscu patelnia ma taką samą temperaturę! To nie jedyny plus, przede wszystkim, ta patelnia dba o moje rachunki, nagrzewa się błyskawicznie, i bardzo długo kumuluje ciepło, co powoduje zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia ( ok 90% oszczędności).




Trwałość patelni zapewnia specjalna powłoka – ceramika tytanowo-szafirowa, która zapewnia trwałość naczynia, jak i dużo większą odporność na ścieranie, dzięki czemu nie musisz zawsze pamiętać o drewnianych czy silikonowych łopatkach, nie uszkodzisz nawierzchni używając zwykłej łyżki.






Non stick, o powłoce nieprzywierającej na pewno słyszeliście nie raz, dzięki nano kompozytowej powłoce, na patelni możesz smażyć bez tłuszczu, bądź z jego niewielką ilością. I na tej patelni to sprawdza się rewelacyjnie, co będziecie mogli zobaczyć w dalszej części wpisu.






25 lat gwarancji, tyle daje producent na równość dna!
Seria Saphir Lite firmy WOLL, posiada 8 mm dno, gwarantujące optymalna dystrybucję ciepła, brak odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
Oprawa uchwytu montowana w technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa, powoduje, że uchwyt nie nagrzewa się.
Do każdej zakupionej patelni, otrzymujemy szklaną pokrywkę wykonaną z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła, możemy jej używać do temp. 250 stopni C.
Krawędź naczynia jest wzmocniona dla zachowania czystości podczas gotowania.






Linia Saphir to spory wybór patelni, od mniejszych po większe, płytsze czy wysokie, kwadratowe, do naleśników czy też wok. Ja postawiałam na patelnię o dość uniwersalnym wymiarze 28 cm- średnica, i wysokim brzegu, dzięki czemu, na patelni mogę nie tylko smażyć jajecznicę czy naleśniki, ale również przygotować obiad dla czteroosobowej rodziny.
Więcej informacji znajdziecie na stronie sklepu Patelnie tytanowe.pl

A teraz najważniejsze, jak patelnia sprawdziła się u Nas!




Postanowiłam Wam pokazać, jak patelnia sprawdziła się u Nas podczas przygotowywania posiłków, jakie najczęściej robi się przy użyciu patelni.
Dla mnie najistotniejszą sprawą było nagrzewanie się patelni. Jestem bardzo, bardzo pozytywnie zaskoczona, wreszcie mam patelnię, która pomimo dużych rozmiarów aż 28 cm, nagrzewa się równomiernie, i mogę bez problemów smażyć na niej wielkie naleśniki! Oprócz tego, do smażenia naleśników nie używałam oleju, a mimo to żaden naleśnik, jak do tej pory Nam nie przywarł do powierzchni patelni! To co też zwróciło Naszą uwagę, to szybkość nagrzewania się patelni, naleśniki smażyły się błyskawicznie, a całą stertę naleśników usmażyliśmy w dużo krótszym czasie, co na pewno będzie miało pozytywny wpływ na nasze rachunki za prąd!
Zerknijcie sami.








Postanowiłam, również pokazać Wam, jak smaży się na patelni proste rzeczy takie jak białe kiełbaski. Żadna z kiełbasek nie przywierała, kiełbaski smażyliśmy na minimalnej ilości tłuszczu. Patelnia szybko nagrzewa się, dzięki czemu w krótkim czasie moc kuchni indukcyjnej zmniejszyłam aż o połowę! Wytopiony tłuszcz z kiełbasek, bez problemu usunęłam ręcznikiem papierowym, patelnię wystarczyło przetrzeć pod bieżącą wodą gąbeczką z płynem do mycia naczyń. Wszystkie patelnie marki WOLL, można oczywiście myć w zmywarce.









Najczęściej każdy z Nas na patelni robi chyba jednak jajecznicę, więc nie pozostaje mi nic innego jak pokazać Wam, jak smaży się na patelni jajka bez dodatku tłuszczu. Dużo zdrowiej i mniej kalorycznie!
Patelnię ustawiłam na płycie, na nagrzaną patelnię, wybiłam jajka prosto z lodówki, patelnia, jak już Wam wspominałam nagrzewa się błyskawicznie, co powoduje, że jajecznica jest gotowa dosłownie w kilka chwil. Miałam nawet trudność z wykonaniem zdjęć dla Was, bo po prostu miałam na to bardzo mało czasu. Zrobienie śniadania zajmuje chwilę!






Gotowanie w patelni!


Kolejny test to gulasz warzywny. Na patelni podsmażyłam cebulkę, czosnek, dodałam pomidory, paprykę i cukinię, całość przesmażyłam, doprawiłam solą i przykryłam pokrywką. Warzywa bardzo szybko się udusiły i zmiękły, nic na patelni się nie przypaliło. Całość zalałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą. Doprawiłam pastą z papryczek chilli. Zagotowałam i wyłączyłam płytę indukcyjną. Danie nie tylko bardzo szybko przygotowałam, ale również długo było ciągle ciepłe. Patelnia nagrzewa się i długo kumuluje ciepło.











ZALETY PATELNI WOLL

- nieprzywieralna powłoka non stick,
- możliwość smażenia bez tłuszczu
- bardzo szybkie nagrzewanie się patelni
- równomierne nagrzewanie się patelni
- kumulacja ciepła, oszczędność energii
- grube solidne dno (8mm)
- szklana pokrywka w zestawie
- patelnia jest ciężka i solidnie wykonana
- bardzo łatwa do utrzymania w czystości
- brak konieczności używania drewnianych łopatek
- patelnia wielozadaniowa, mogę na niej przygotować obiad, naleśniki czy też gotować gulasz
- nienagrzewający się uchwyt patelni
- ładny i nowoczesny design



WADY PATELNI WOLL

- długo zastanawiałam się do czego mogłabym się przyczepić i wcale nie było to takie łatwe, bo patelnia zaskoczyła Nas bardzo pozytywnie, i od ponad miesiąca, wyciągamy tylko ją z szafki kuchennej. Ale chyba jedyną rzeczą na którą, trochę na siłę bym ponarzekała to waga patelni, jest ciężka i choć wiem, że to jej wielka zaleta, bo dobra patelnia, jest po prostu ciężka, to my kobiety po prostu musimy się do tej wagi naczynia przyzwyczaić.





Zdecydowanie mogę polecić Wam patelnię WOLL z serii Szafir.

Koszt patelni wysokiej w rozmiarze 28 cm to 499zł, niskiej 419zł.


Sama rozważam jeszcze teraz zakup patelni grillowej z tej serii, myślę, że byłby to również strzał w dziesiątkę!



Edit: 8 listopada 2017 patelnia nadal jest w idealnym stanie i bardzo dobrze się sprawdza


Edit 2: 18 stycznia 2018 z patelni wciąż jestem zadowolona, powierzchnia jest w idealnym stanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI