Dobra patelnia to podstawa
w kuchni, bez niej ani rusz. Dobrze to wiem, po pięciu latach spędzonych,
kiedyś tam, nie wypominając sobie samemu wieku, w akademiku, wiem, że na dobrej
patelni możesz zrobić absolutnie wszystko! W domu mam całkiem pokaźny zestaw
patelni, co uzmysłowiło mi, że tak naprawdę nie mam jednej dobrej.
Postanowiłam, zakupić sprzęt niemieckiej marki Woll. Muszę od razu Wam powiedzieć,
że w inny sposób użytkuje się garnki i patelnie na kuchni indukcyjnej, a
troszeczkę inaczej na żywym ogniu. Posiadacze kuchni indukcyjnej niestety
zazwyczaj kupują małe patelnie. Dlaczego? No cóż patelnia, nagrzewa się dzięki
ferromagnetykowi zawartemu w dnie naczynia, pola grzewcze na kuchniach
indukcyjnych są dość małe, co powoduje, że co drugi użytkownik kuchni
indukcyjnej, narzeka na fakt, ze jego patelnia nie dogrzewa się po bokach, a
jedynie w środku. Jak temu zaradzić? Jak nie denerwować się codziennie smażąc
naleśniki na śniadanie?
Podstawa to dobre
jakościowo dno patelni, które zapewni Nam równomierne rozprowadzenia ciepła.
Patelnia WOLL Saphir, są
wytwarzane w ze specjalnego stopu – SILUMIN, w takim sam sposób jak np. dzwony
kościelne, czyli na raz, w całości, co powoduje, że po nagrzaniu w każdym
miejscu patelnia ma taką samą temperaturę! To nie jedyny plus, przede
wszystkim, ta patelnia dba o moje rachunki, nagrzewa się błyskawicznie, i
bardzo długo kumuluje ciepło, co powoduje zmniejszenie zużycia energii do
gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia ( ok 90% oszczędności).
Trwałość patelni zapewnia
specjalna powłoka – ceramika tytanowo-szafirowa, która zapewnia trwałość
naczynia, jak i dużo większą odporność na ścieranie, dzięki czemu nie musisz
zawsze pamiętać o drewnianych czy silikonowych łopatkach, nie uszkodzisz nawierzchni używając zwykłej łyżki.
Non stick, o powłoce
nieprzywierającej na pewno słyszeliście nie raz, dzięki nano kompozytowej
powłoce, na patelni możesz smażyć bez tłuszczu, bądź z jego niewielką ilością.
I na tej patelni to sprawdza się rewelacyjnie, co będziecie mogli zobaczyć w
dalszej części wpisu.
25 lat gwarancji, tyle
daje producent na równość dna!
Seria Saphir Lite firmy
WOLL, posiada 8 mm dno, gwarantujące optymalna dystrybucję ciepła, brak
odkształceń nawet przy bardzo wysokich temperaturach.
Oprawa uchwytu montowana w
technologii zatopionego mosiądzu gwarantuje 100% bezpieczeństwa, powoduje, że uchwyt
nie nagrzewa się.
Do każdej zakupionej
patelni, otrzymujemy szklaną pokrywkę wykonaną z hartowanego i polerowanego,
żaroodpornego szkła, możemy jej używać do temp. 250 stopni C.
Krawędź naczynia jest
wzmocniona dla zachowania czystości podczas gotowania.
Linia Saphir to spory
wybór patelni, od mniejszych po większe, płytsze czy wysokie, kwadratowe, do
naleśników czy też wok. Ja postawiałam na patelnię o dość uniwersalnym wymiarze
28 cm- średnica, i wysokim brzegu, dzięki czemu, na patelni mogę nie tylko
smażyć jajecznicę czy naleśniki, ale również przygotować obiad dla
czteroosobowej rodziny.
Więcej informacji
znajdziecie na stronie sklepu Patelnie tytanowe.pl
A teraz najważniejsze, jak
patelnia sprawdziła się u Nas!
Postanowiłam Wam pokazać,
jak patelnia sprawdziła się u Nas podczas przygotowywania posiłków, jakie
najczęściej robi się przy użyciu patelni.
Dla mnie najistotniejszą
sprawą było nagrzewanie się patelni. Jestem bardzo, bardzo pozytywnie
zaskoczona, wreszcie mam patelnię, która pomimo dużych rozmiarów aż 28 cm,
nagrzewa się równomiernie, i mogę bez problemów smażyć na niej wielkie
naleśniki! Oprócz tego, do smażenia naleśników nie używałam oleju, a mimo to
żaden naleśnik, jak do tej pory Nam nie przywarł do powierzchni patelni! To co
też zwróciło Naszą uwagę, to szybkość nagrzewania się patelni, naleśniki
smażyły się błyskawicznie, a całą stertę naleśników usmażyliśmy w dużo krótszym
czasie, co na pewno będzie miało pozytywny wpływ na nasze rachunki za prąd!
Zerknijcie sami.
Postanowiłam, również
pokazać Wam, jak smaży się na patelni proste rzeczy takie jak białe kiełbaski.
Żadna z kiełbasek nie przywierała, kiełbaski smażyliśmy na minimalnej ilości
tłuszczu. Patelnia szybko nagrzewa się, dzięki czemu w krótkim czasie moc
kuchni indukcyjnej zmniejszyłam aż o połowę! Wytopiony tłuszcz z kiełbasek, bez
problemu usunęłam ręcznikiem papierowym, patelnię wystarczyło przetrzeć pod
bieżącą wodą gąbeczką z płynem do mycia naczyń. Wszystkie patelnie marki WOLL,
można oczywiście myć w zmywarce.
Najczęściej każdy z Nas na
patelni robi chyba jednak jajecznicę, więc nie pozostaje mi nic innego jak
pokazać Wam, jak smaży się na patelni jajka bez dodatku tłuszczu. Dużo zdrowiej
i mniej kalorycznie!
Patelnię ustawiłam na
płycie, na nagrzaną patelnię, wybiłam jajka prosto z lodówki, patelnia, jak już
Wam wspominałam nagrzewa się błyskawicznie, co powoduje, że jajecznica jest
gotowa dosłownie w kilka chwil. Miałam nawet trudność z wykonaniem zdjęć dla
Was, bo po prostu miałam na to bardzo mało czasu. Zrobienie śniadania zajmuje
chwilę!
Gotowanie w patelni!
Kolejny test to gulasz
warzywny. Na patelni podsmażyłam cebulkę, czosnek, dodałam pomidory, paprykę i
cukinię, całość przesmażyłam, doprawiłam solą i przykryłam pokrywką. Warzywa
bardzo szybko się udusiły i zmiękły, nic na patelni się nie przypaliło. Całość
zalałam koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą. Doprawiłam pastą z
papryczek chilli. Zagotowałam i wyłączyłam płytę indukcyjną. Danie nie tylko
bardzo szybko przygotowałam, ale również długo było ciągle ciepłe. Patelnia
nagrzewa się i długo kumuluje ciepło.
ZALETY PATELNI WOLL
- nieprzywieralna powłoka
non stick,
- możliwość smażenia bez
tłuszczu
- bardzo szybkie
nagrzewanie się patelni
- równomierne nagrzewanie
się patelni
- kumulacja ciepła,
oszczędność energii
- grube solidne dno (8mm)
- szklana pokrywka w
zestawie
- patelnia jest ciężka i
solidnie wykonana
- bardzo łatwa do
utrzymania w czystości
- brak konieczności
używania drewnianych łopatek
- patelnia wielozadaniowa,
mogę na niej przygotować obiad, naleśniki czy też gotować gulasz
- nienagrzewający się
uchwyt patelni
- ładny i nowoczesny
design
WADY PATELNI WOLL
- długo zastanawiałam się
do czego mogłabym się przyczepić i wcale nie było to takie łatwe, bo patelnia
zaskoczyła Nas bardzo pozytywnie, i od ponad miesiąca, wyciągamy tylko ją z
szafki kuchennej. Ale chyba jedyną rzeczą na którą, trochę na siłę bym ponarzekała
to waga patelni, jest ciężka i choć wiem, że to jej wielka zaleta, bo dobra
patelnia, jest po prostu ciężka, to my kobiety po prostu musimy się do tej wagi
naczynia przyzwyczaić.
Zdecydowanie mogę polecić
Wam patelnię WOLL z serii Szafir.
Koszt patelni wysokiej w
rozmiarze 28 cm to 499zł, niskiej 419zł.
Sama rozważam jeszcze
teraz zakup patelni grillowej z tej serii, myślę, że byłby to również strzał w
dziesiątkę!
Edit: 8 listopada 2017 patelnia nadal jest w idealnym stanie i bardzo dobrze się sprawdza
Edit 2: 18 stycznia 2018 z patelni wciąż jestem zadowolona, powierzchnia jest w idealnym stanie
Edit: 8 listopada 2017 patelnia nadal jest w idealnym stanie i bardzo dobrze się sprawdza
Edit 2: 18 stycznia 2018 z patelni wciąż jestem zadowolona, powierzchnia jest w idealnym stanie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.