Kuchnia pachnąca świeżo wypieczonym chlebem to miejsce, do którego każdy domownik chętnie zagląda. Nie ma nic przyjemniejszego niż wspólne spędzanie czasu w kuchni przy przygotowywaniu posiłków, luźne rozmowy, omawianie strategicznych planów dnia ;-), smakowanie i dzielenie się tym, co dobre - to moment w ciągu dnia, który bardzo lubię. W naszej kuchni najbardziej lubię przygotowywanie śniadań. Poranki mają w sobie to coś, co trudno nawet zdefiniować - ale to od nich zależy dalsza część dnia, warto zadbać aby były udane!
Dzisiaj chciałam Wam pokazać moją kuchnię z IKEA po
tym, jak postanowiłam ją po pięciu latach
rozbudować o wyspę kuchenną. Jak to wpłynęło na korzystanie i
funkcjonalność kuchni?
Muszę Wam powiedzieć, że wyspa
kuchenna była moim marzeniem od zawsze, ale jakoś wydawało mi się,
że nasze mieszkanie jest na nią za małe, że się tutaj nie zmieści. Pewnego dnia
usiadłam przy komputerze otworzyłam planner IKEA do projektowania kuchni i zrobiłam kilka projektów wyspy, a potem... a potem wcieliłam pomysł w życie.
To był strzał w dziesiątkę! Teraz
zastanawiam się, jak ja wcześniej bez tej wsypy działałam.
Myślę, że to jedna z tych najważniejszych
cech, dla których zdecydowałam się na kuchnię IKEA - możliwość
zmian, modyfikacji nawet po latach od zakupu! U mnie to ponad pięć lat, a ja
bez problemu stworzyłam miejsce o jakim zawsze myślałam (zabudowę i fronty BODBYN,
z której zbudowaliśmy wyspę)!
Taką pierwszą zauważalną rzeczą, po
stworzeniu wyspy było niewątpliwie to, że teraz częściej razem przygotowujemy
posiłki. Mamy dużo miejsca, olbrzymi drewniany dębowy blat. Lubię to nasze wspólne gotowanie, czy nawet zwykłe przygotowywanie kanapek z
domowego chleba. Od około czterech lat nie kupujemy chleba, przygotowuję go
samodzielnie, o czym pewnie dobrze wiesz jeśli posiadasz moje e-booki o wypieku
chleba. Jednym z naszych ulubionych rodzajów
chleba jest chleb z gara żeliwnego, to taki garnek, który miały nasze babcie. Żeliwo to najlepszy feromagnetyk,
dzięki czemu idealnie przewodzi temperaturę, a wypieki, czy inne potrawy smakują
z niego wybornie!
Jeśli jeszcze nie posiadasz takiego
garnka, który będzie Ci służył całe życie -
jeśli tylko będziesz go natłuszczać raz na jakiś czas - to polecam nową serię VARDAGEN garnków i patelni żeliwnych,
w tym również grillową.
Jak przygotować najprostszy chleb z
garnka żeliwnego?
PRZEPIS NA CHLEB Z GARA:
SKŁADNIKI
- 350 g mąki pszennej typ 750
- 50 g mąki pszennej typ 1850
- 50 g mąki żytniej typ 720
- 50 g mąki pszennej orkiszowej typ 700
- 3 łyżki maku
- 7 g drożdży instant piekarskich
- łyżkę oleju
- łyżkę miodu
- 10 g soli
- 280 -310 g letniej wody
WYKONANIE:
Wodę wymieszaj z drożdżami i odstaw na 5 minut. Dodaj pozostałe składniki
i wyrabiaj ciasto robotem planetarnym przez 5 minut, przykryj ściereczką i
odstaw na kwadrans, ponownie wyrabiaj ciasto przez 8 -10 minut robotem. Ciasto
powinno pracować na haku.
Ciasto przykryj szczelnie folią i
odstaw na 45 minut, po tym czasie złóż w tzw. kopertę, ponownie odstaw na 30
minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij na blat, uformuj składając
prawidłowo ciasto w bochenek, przełóż do koszyczka rozrostowego lub durszlaka
wyłożonego ściereczką kuchenną.
Ważne abyś ściereczkę lub koszyczek obsypał dokładnie mąką ryżową, dzięki czemu ciasto nie przyklei się do powierzchni.
Bochenek wyrasta od 30 minut do 1
godziny.
Przed pieczeniem nagrzej piekarnik
wraz z garnkiem żeliwnym VARDAGEN,
szybkim ruchem przełóż chleb do gorącego garnka odwracając go do góry nogami.
Najlepiej zrobić to tak: chleb w
koszyczku nakryć papierem do pieczenia, odwrócić
na blat kuchenny, chleb na papierze naciąć, łapiąc za końce papieru do
pieczenia, przenieść chleb do gorącego gara, przykryć pokrywką garnek, wstawić do gorącego
pieca i piec.
Chleb pieczemy z pokrywką przez 20 -25
minut w temp. 240°C, kolejne 10-15 minut bez pokrywki zmniejszając temp. w
piekarniku do 220°C. Stopień karmelizacji skórki
dostosuj do swoich potrzeb.
To najprostszy chleb, jaki możesz
wypiec w garnku żeliwnym, polecam Ci przygodę z domowym pieczywem i wypiekami
na zakwasie żytnim, pszennym czy drożdżowym! Jest to niesamowita przygoda na całe
życie i niezastąpiony smak domowego chleba!
Polecam Ci również świetną rzecz, jaką odkryłam ostatnio w IKEA świetna
i niedroga silikonowa szpatułka do zagniatania ciasta, która idealnie leży w dłoni
- SOCKRIG. Silikon sprawia, że nic do niej nie przywiera. Nie tylko nie brudzisz
sobie dłoni przy zagniataniu, ale również później łatwo ją umyć w zmywarce. Przyznajcie, że to idealny gadżet dla każdego domowego piekarza!
*różowa filiżanka to seria STRIMMIG
Niewiele trzeba aby zrobić super śniadanie,
jak się ma już super domowy chleb! W okresie letnim i całą jesień w mojej kuchni
przygotowuję różnego rodzaju przetwory.
Nie wyobrażam sobie życia bez domowych konfitur, frużelin czy dżemów. Stawiam na te robione na bazie naturalnych składników - np. pektyna i bez dodatku cukru.
W ofercie IKEA znajdziesz idealne słoje
w różnych pojemnościach!
Cała kolekcja KORKEN jest moim
numerem jeden.
Powodów
jest kilka - uwielbiam słoje z zapięciem,
są tak bardzo wygodne w użytkowaniu i służą lata, tutaj nie ma mowy o tym, że
zakrętka nam się popsuje, ponadto są też
wielozadaniowe i ładnie wyglądają na stole. Po zjedzeniu dżemu mogą pełnić rolę
pojemnika na żywność, pojemnika na lunch do pracy czy jako słój do szafki na
suche produkty typu mąką czy orzechy.
Pojemności tych słojów to:
- 130 ml KORKEN (te wykorzystuję do przechowywania np. cynamonu czy kakao do owsianki)
- 500 ml KORKEN (na wszelakie przetwory)
- 1 litr KORKEN (do przetworów, do przechowywania żywności)
- 1,8 litra KORKEN(idealne do kiszenia ogórków lub
przechowywania produktów suchych)
- 2 litry KORKEN (do przechowywania dużej ilości np. mąki na chleb czy makaronów)
Słoje do przechowywania produktów suchych mają też jedną świetną zaletę są przeźroczyste - od razu widzimy po otwarciu
szuflady, co jest w nich zawarte, z łatwością odszukamy np. ziarna słonecznika
czy owsiankę.
Słoje są przeźroczyste zarówno z góry - "zakrętka jest ze szkła" - jak i dookoła.
Jeśli do kilku wsypujemy różne mąki, warto
wtedy je oznakować.
PRZEPIS NA OGÓRKI:
Do przygotowania najlepszych domowych
kiszonych ogórków
potrzebujesz tak niewiele!
- 1 kg ogórki
gruntowe
- 1 litr wody
- 1,5 do 2 łyżek soli
- czosnek
- zestaw do kiszenia: chrzan, koper
- opcjonalnie: 2 łyżki gorczycy, świeże chili
W gorącej wodzie rozpuść sól, ogórki
umieść w słoju (jeśli przekroisz je na pół szybciej się ukiszą), zalej ciepłą zalewą
i odstaw na około 36 godzin.
Pyszne i wiadomo, że domowe ogórki są najlepsze!
Do kiszenia ogórków używam
wysokich słojów KORKEN.
Świetnym narzędziem do pracy w kuchni
jest też wygodny blok rzeźniczy APTITLIG - gruba solidna deska drewniana, z rynienką. Blok może
zawsze w pogotowiu do działania leżeć na blacie, dzięki czemu mamy pewność, że
nikt z domowników, nie będzie kroił chleba na blacie
kuchennym! Ponadto blok jest wykonany z bardzo ładnego drewna i dodatkowo świetnie
wygląda na wyspie. Dzięki dużej powierzchni do krojenia sprawdzi się w każdej sytuacji, również wtedy kiedy musimy przygotować więcej jedzenia dla gości!
*tę
cudowną miarkę - łyżkę również odkryłam
ostatnio podczas zakupów w IKEA jest
to seria IKEA 365+ bardzo pomocny kuchenny gadżet!
Jednymi z
moich ulubionych śniadań oprócz domowego chleba są śniadania na
ciepło; owsianki, jaglanki i różnego rodzaju kremy z kasz. Właśnie w słojach KORKEN przechowuję swoje ulubione płatki czy kasze, ale również dodatki, tj. migdały. Jeśli lubisz wygodne miseczki sprawdź nową serię GLADELIG lub SPORADISK.
PRZEPIS NA PRZEPYSZNY I PUSZYSTY BISZKOPT ZE ŚLIWKAMI:
SKŁADNIKI:
- 4 jaja
- 4 x 1,5 łyżki cukru drobnego
- 4 x 2 płaskie łyżki mąki typ 480
- 1 x płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 x szczypta soli
- 5- 6 dużych śliwek lub inne owoce
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
W formie o średnicy - średnia tortownica, ułóż na dnie pocięte na mniejsze kawałki umyte i suche (osuszone ręcznikiem) śliwki.
W misie robota planetarnego umieść białka i sól, ubijaj aż piana będzie sztywna.
Dodaj cukier ubijaj pianę na sztywno.
Dodaj żółtka i ubijaj dale, aż masa będzie jasnożółta.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mieszaj całość delikatnie rózgą.
Mąkę dodawaj partiami, nie całą na raz.
Masę wylej na owoce, na wierzch możesz dodać kilka drobnych kawałków owoców (nie za dużo!).
Biszkopt pieczemy w temp. 180°C, do suchego patyczka u mnie 25 -30 minut.
Do przechowywania żywności tej już ugotowanej lub tej suchej
sprawdzą się również idealnie pojemniki szklane seria IKEA 365+,
które bardzo dobrze znacie z moich insta stories. Zabierałam
je całe lato na pikniki! Uwielbiam je za wielozadaniowość, za różne pojemności,
za to, że wieczko może służyć jako deska do krojenia, dodatkowy talerz na
pikniku lub tace na pieczywo! A przede wszystkim za to, że są z ekologicznych
materiałów: szkło i drewno!
Używam
tych pojemników nieustannie, nie wiem czy wiesz ale również możesz szklane pojemniki
wykorzystywać jako naczynie do pieczenia!
Jeśli będziesz
chciał zaprojektować swoją wymarzoną wyspę w kuchni, zwróć uwagę na rozmieszenie w niej
dużej ilości różnej wysokości szuflad, ja postawiłam na funkcjonalne płytkie
szuflady MAXIMERA, w których przechowuję, np. sztućce, dodatkowo wyposażyłam je w drewniane eleganckie
organizery VARIERA. Średnie szuflady wyposażyłam w różne przyprawy, a wysokie w
duże słoje, w których przechowuję
sypkie produkty. W ten sposób zawsze mam wszytko pod ręką - cała "praca" w kuchni odbywa
się w jednym miejscu - to klucz do
dobrze zaprojektowanej kuchni!
Jeśli temat kuchni z wyspą Cię zaciekawił zajrzyj do
nowego Katalogu IKEA, który jest pełny praktycznych porad. Wyspę możesz zaprojektować
sam, jednak IKEA ma w swojej ofercie również wyspy kuchenne dostępne od ręki. Przykładowo, wyspa kuchenna IKEA ENHET w świetnym industrialnym stylu, czy
klasyczna wyspa TORNVIKEN, ciekawym rozwiązaniem jest też wyspa
kuchenna z wiszącym elementem VADHOLMA.
Mam nadzieję, że
rady i polecenia z tego wpisu okażą się dla Ciebie pomocne, a półki w spiżarni będą nie
tylko ładnie wyglądać, ale przede wszystkim staną się funkcjonalnie wyposażone
w pojemniki lub słoje. Jestem też pewna, że przygotujesz domowy chleb i może
domową konfiturę?
Wpis
powstał w ramach kampanii z marką IKEA
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń