grudnia 17, 2020

WYTRAWNA TARTA Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM









PRZEPIS NA TARTĘ Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM



Składniki na ciasto:

- 100 g mąki gryczanej

- 300 g mąki pszennej

- 220 g masła

- 1 jajko

- szczypta soli

- 2 - 3 łyżki śmietany

Wykonanie:

W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Ciastem wylep duże naczynie do tarty.


Na wierzch:

- 6 batatów

- 4 łyżki musztardy MAILLE Honey Dijon

- 50 g sera koziego

- 170 ml śmietanki 36%

- 1 jajko

- sól morska

- rozmaryn

- mała szalotka


Wykonanie:

Bataty obierz ze skórki i potnij na mandolinie na cienkie plasterki.

Szalotkę obierz z łupiny i poszatkuj.

Ser kozi, śmietankę, jajko, musztardę MAILLE Honey Dijon i sól morską wymieszaj dokładnie.

Na wylepioną ciastem formę ułóż szalotkę, bataty, całość polej sosem i piecz w piecu przez

55-60 minut, w temp. 200 stopni C, grzanie piekarnika: dół + góra.

Tartę można jeść na ciepło i na zimno.

Najlepiej smakuje polana sosem na bazie musztardy MAILLE Honey Dijon i śmietanki.

2 łyżki musztardy połącz z 4 łyżkami śmietanki, oblej tartę i gotowe!


Przepyszne danie! Polecam gorąco.

Po więcej inspiracji zapraszam Cię na https://uk.maille.com/ 











 

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI