grudnia 18, 2020

MIODOWNIK Z ORZECHAMI I KREMEM BUDYNIOWYM





PRZEPIS NA MIODOWNIK Z ORZECHAMI


CIASTO:

- 100 g mąki żytniej typ 2000
- 460 g mąki pszennej typ 480
-220 g masła
- 2 jajka
- 180 g miodu
- 9 g sody oczyszczonej
- 5 g proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
- 2 łyżki cukru

W/w składniki o temp. pokojowej zagnieć w jednolite ciasto, schłodź w lodowce w 1 godzinę.
Podziel na 3 blaty. Blaty wypiekamy osobno ja używam blaszki kwadratowej około 25 x 25 cm, ale możesz użyć większej blaty będą wtedy cieńsze.
Temp. 180°C, grzanie dól-góra, czas 17 -22 minut w zależności od grubości blatów, u mnie 20 minut.


Ponadto:
- 3-4 garście orzechów
- 5 łyżek miodu
Na jeden blat wysyp orzechy, dociśnij dłonią, aby się wgniotły w ciasto, polej miodem i dopiero piecz, będzie to górny blat ciasta.


KREM:

- 200 g śmietanki 36%
- 300 g wody lub mleka
- 2 x budyń na 0,5 l mleka (polecam smak albo ajerkoniak albo waniliowy, ja robię jeden taki jeden taki)
- 2 x jajka
- 60 g masła
- 6 łyżek cukru

Do rondelka wlej śmietankę, mleko/wodę, dodaj cukier, proszki budyniowe i jajka, całość rozmieszaj bardzo dokładnie trzepaczką, dodaj masło i postaw rondel na ogniu, cały czas mieszamy masę, na małym ogniu. Masa zacznie się zagotowywać i gęstnieć, jak budyń, cały czas mieszamy. Od zagotowania gotujemy 2 minuty, ciągle mieszając.

Gorącą masą przekładamy wystudzone blaty ciasta. Zostawiamy w blaszce do całkowitego wystudzenia. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej bo z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej! Idealne na Święta, w lodówce może stać co najmniej 5 dni!
Jest przepyszne!







 

3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI