Jesień i zima to czas, w którym każdy z nas w wyjątkowy sposób dba o swoje zdrowie i o swoją odporność. Chciałabym podzielić się z Wami moimi pomysłami na pyszne dania, począwszy od śniadań, poprzez obiady i słodkości, które sprawią, że wspomożecie Wasz układ immunologiczny (no dobrze, pączki zrobimy dla totalnej grudniowej rozpusty 😉), jak i poprawicie sobie zapewne humory pysznym jedzeniem, bo pozytywne myślenie i unikanie stresu ma ogromny wpływ na naszą odporność. W tym wpisie chciałbym nie tylko podać Ci przepisy na konkretne dania, budujące odporność, ale pokazać też proces ich powstawania, który uławiają produkty IKEA, a także podzielić się również moimi sposobami, na sprawne i pyszne gotowanie.
JAK FUNKCJONALNA KUCHNIA WPŁYWA NA ODPORNOŚĆ?
W dobrze wyposażonej kuchni, gdzie każda rzecz ma swoje miejsce, a większość produktów masz pod ręką, zdecydowanie łatwiej się gotuje i chętniej przebywa. Moim zdaniem - to jak urządzimy naszą kuchnię ma ogromny wpływ na to czy później ochoczo w niej gotujemy. Na stronie IKEA.pl znajdziemy wiele pomysłów na organizację szafek w kuchni tak by wspierały nasze gotowanie, a nie stawały mu na drodze.
Ważne jest, aby kuchnię wyposażyć w praktyczne przedmioty użytku codziennego, tj. akcesoria ułatwiające gotowanie, miseczki na owsianki, kubki, odpowiednie garnki czy patelnie, ale również produkty spożywcze, które w okresie wzmożonych przeziębień są często domowym lekarstwem. Dlatego w tym czasie, w Twojej kuchni nie może zabraknąć: świeżego imbiru, czosnku, miodu, natki pietruszki, świeżych ziół, warzyw i owoców bogatych w witaminę C i beta-karoten, olejów tłoczonych na zimno z dużą zawartością kwasów omega 3, produktów odkwaszających nasz organizm, jak kasza jaglana i orzechów, które są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, wspomagają nasze procesy myślowe.
Zatem co sprawia, że nasza kuchnia jest funkcjonalna?
O tym, już pisałam u siebie na blogu, dzieląc się z Wami wszystkimi patentami,wypracowanymi latami. Ale gdybym miała podzielić się z Tobą moją „receptą na praktyczną kuchnię IKEA” to na pewno byłaby to:
- duża
liczba łatwo dostępnych
szuflad, zamiast niewygodnych
szafek (szuflady
wysuwają się nam do końca, widzimy całą ich zawartość i korzystanie z nich jest
dużo przyjemniejsze, niż schylanie się i szukanie przedmiotów w szafkach),
- zastosowanie
wysuwanych koszy, jako alternatywa dla szuflad - dają one szybki dostęp do produktów typowo
spiżarnianych, które przechowujemy w kuchni;
- co jemy?
- jak to przygotowujemy?
Co jeść aby budować odporność?
Jak gotować by wspierać odporność?
Gotowanie może być proste i przyjemne, pod warunkiem, że
masz odpowiednie akcesoria do gotowania.
Funkcjonalna kuchnia to przyjemność z
gotowania i jedzenia, jest intuicyjna, wiemy co gdzie, się w niej znajduje,
każda rzecz ma swoje wcześniej dobrze zaplanowane miejsce, dzięki czemu nie
tracimy czasu, a samo gotowanie w kuchni staje się dużo prostsze. Gdybym
miała wymienić 5 najważniejszych przyborów kuchennych, bez których nie
wyobrażam sobie gotowania byłyby
to: rondelek z pokrywką, ostry nóż, deska do krojenia, blender.
We wpisie - namoim blogu- o funkcjonalnej kuchni, wspominałam właśnie, jak ważne jest, by
posiadać rożne garnki, ale przede wszystkim wyposażyć swoją kuchnię w wygodny
rondelek lub mały garnek i patelnię - tych przedmiotów w kuchni używamy
najczęściej. Warto też
zaopatrzyć się w podkładki pod gorące naczynia – LAMPLIG, które dbają o
odporność blatów czy łapki kuchenne w trosce o nasze bezpieczeństwo.
Dzięki gwarancji na meble kuchenne IKEA (25 lat!), naczynia
do gotowania IKEA 365+
(15 lat!), VARDAGEN (5 lat) możesz mieć
pewność, że są wykonane solidnie i wystarczą na długo, co
daje poczucie spokoju, komfortu i gwarancję odporności na upływ czasu. O odporności
kuchni IKEA świadczą też takie elementy jak cokoły wykończone gumą (tym samym odporne na zalanie wodą)
czy np. wytrzymałość półek do 30 kg (60x60cm) (odporne na ciężkie przedmioty/produkty).
Dodatkowo IKEA ma bardzo szeroką ofertę, dzięki czemu zawsze możesz doposażać swoją kuchnię w potrzebne meble i akcesoria.
Sprawdźcie sami, tym bardziej,
że aktualnie garnki i patelnie do gotowania,
a także całą zastawę i nakrycia stołowe możecie nabyć w
promocji -15% w sklepach IKEA. Akcja trwa do 5 stycznia
2021 lub do wyczerpania zapasów. Pamiętajcie, że zakupy możecie
robić zdalnie: przez stronę lub aplikację.
ODPORNOŚĆ W PRAKTYCE
A teraz pora na przepisy i kulinarne rytuały, które zbudują
Waszą odporność, a także funkcjonalne rozwiązania, które przedłużą życie Waszej
kuchni i skrócą czas gotowania do niezbędnego minimum.
PORANNE RYTUŁAY WZMACNIAJĄCE TWÓJ UKŁAD IMMUNNOLOGICZNY
TRZY ULUBIONE PROZDROWOTNE I PRZEPYSZNE ŚNIADANIA, które zbudują Twoją odporność.
Owsianka szarlotka
Kokosowy krem jaglany
Jajka po turecku
Zakwas z buraków
ZUPY:
Zupa krem z pieczonych białych warzyw
Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym (na zdjęciu)
Zupa z soczewicy
OBIAD
Przepis na makaron z odpornościowym pietruszkowym pesto
Przepis na puszyste pączki mojej babci Isi.
Tarka do warzyw IDEALISK, zastawa kolekcja VINTER
2020, słoje z pokrywką
KORKEN, garnek z
pokrywką IKEA 365+, drewniana deska FASCINERA, ścierka: TEKLA
Dobrze, jest mieć zdrowe nawyki! Ale aby dana czynność stała się naszym nawykiem, musimy ją wykonywać średnio przez 21 dni, potem staje się to rutyną. Chciałbym zachęcić Cię, do picia na czczo letniej wody z cytryną lub naparu z imbirem i pomarańczą. Taki napój rozgrzeje Twój żołądek, działa odkwaszająco na nasz organizm. Warto go urozmaicić i dodać do niego łyżeczkę miodu czy kurkumę, te dwa składniki to silna broń w walce z wirusami czy bakteriami.
Śniadanie w okresie jesienno-zimowym powinno przede wszystkim
rozgrzewać nasz organizm, dostarczać odpowiednią podaż kalorii i dawać nam
energię na długo. To w tym czasie owsianki, jaglanki, gryczanki czy kremy z
kaszy jaglanej smakują wybornie i to teraz jest na nie najlepszy czas.
Takie śniadania przygotowuje się szybko, są bardzo zdrowe,
bogate w złożone węglowodany, dzięki czemu dają nam uczucie sytości na długo,
możemy je w łatwy sposób modyfikować, dodając do nich świeże owoce: jabłka,
gruszki czy śliwki, domowej roboty konfitury, ale również polecam Ci dodatek
startej marchwi czy dyni. Zawsze do tego typu śniadań dodawaj aromatyczne,
korzenne przyprawy tj. cynamon ma właściwości przeciwzapalne i reguluje poziom
cukru we krwi, imbir czy surowe kakao, pyłek kwiatowy, który jest bogactwem
witamin i składników mineralnych lub miód.
Tu powrócę na chwilę do tematu, już wspominanego przeze mnie
rondelka, ale uwierz mi dobry poręczny i niewielki garnek, to klucz w
przygotowaniu owsianki. Kiedy projektowałam samodzielnie swoją szarą
kuchnię z drewnianym blatem, wygospodarowałam właśnie szafkę o
szerokości 40 cm z koszami, tylko na rondelki i garnki - jest to świetne rozwiązanie bo wszystkie
garnki, nawet te największe, są idealnie umiejscowione w tej szafce, dzięki
czemu z łatwością po nie sięgam i bardzo szybko mogę je odnaleźć w szafce. Dobra organizacja
kuchni to podstawa, szczególnie rankiem, kiedy każdy z nas się spieszy.
Aby przygotować dobrą owsiankę potrzebujemy również wagi kuchennej ORDNING. Owsianki, muszą być
wykonane według naszego zapotrzebowania energetycznego, zatem musimy dokładnie
odmierzyć ilość płatków owsianych czy gryczanych.
U mnie jest to zawsze 75 g płatków owsianych lub 75 g kaszy
jaglanej, następnie dodaję 300 ml wody i szczyptę soli. Całość gotuję pod
przykryciem około 10 minut, dodaje mleko owsiane do uzyskania pożądanej
gęstości.
Moje
ulubione sposoby na owsiankę:
1- do rondelka z płatkami dodaj startą na tarce jedną
marchewkę lub kawałek dyni, dodaj laskę cynamonu, i gwiazdkę anyżu całość
gotuj, jak zwykle
2- do rondelka z płatkami dodaj pokrojone w grubą kostkę
jabłko lub gruszkę, całość świetnie się rozpraży, owsiankę posyp cynamonem i
płatkami migdałowymi, całość, będzie smakowała jak szarlotka
3- do kaszy jaglanej dodaj sok z wyciśniętej pomarańczy, po
ugotowaniu masę zblenduj mikserem na gładki krem.
O przydatnych gadżetach w kuchni, już wspominałam, ale
chciałbym abyś zwrócił uwagę gdzie w swojej kuchni je przechowujesz. Czy masz
je wszystkie „pod ręką” czy biegasz w ich poszukiwaniu po kuchni? Ja zarówno,
wagę kuchenną, blender, przybory kuchenne FULLÄNDAD, czy silikonowe
łopatki GUBBRÖRA, trzymam tuż obok siebie, w zasięgu ręki, obok płyty indukcyjnej. Dzięki
temu rozwiązaniu stojąc w jednym miejscu w kuchni, przygotowuje całe danie,
oszczędzam czas i działam bardzo szybko. Postawiłam na kuchnię z wyspą
kuchenną, w której mam szereg 8 szuflad, w górnych szufladach przechowuje
właśnie akcesoria do gotowania, które używam codziennie, a w najgłębszych
szufladach trzymam w słojach KORKEN wszystkie sypkie produkty. Dzięki temu, że są one w wielu rożnych rozmiarach i wysokościach
mogę je dostosować do swoich potrzeb, większe wybieram do przechowywania
różnych mąk, kasz czy makaronu, mniejsze do płatków owsianych, orzechów,
daktyli, a te najmniejsze służą mi do przechowywania w nich przypraw. Słoje
KORKEN są bardzo wielozadaniowe, sprawdzą się świetnie zarówno w spiżarni: jako
naczynia na konfitury czy kiszonki, jak również do szczelnego przechowywania np. suszonych grzybów czy
zapasu kaszy, ryżu lub strączków. Są wykonane ze szkła, dzięki czemu od razu
widzimy to czego szukamy w kuchennej szafce, a wypełnione domowymi ciasteczkami
i postanowione na drewnianym blacie kuchennym są piękną ozdobą.
TRZY ULUBIONE PROZDROWOTNE I PRZEPYSZNE ŚNIADANIA, które
zbudują Twoją odporność.
IMBIR – CYNAMON – CZOSNEK – KASZA JAGLANA po te składniki
sięgaj codziennie!
1.
Owsianka szarlotka
Składniki dla 2 osób: 150 g płatków
owsianych bezglutenowych, 600 ml wody, 120 ml mleka owsianego, 2 szczypty soli,
2 średnie sezonowe jabłka, 2 laski cynamonu, świeżo otarty imbir, opcjonalnie 1
łyżeczka klarowanego masła i po 1 łyżeczce miodu na porcję.
Wykonanie: W rondelku umieść płatki,
cynamon, wodę, imbir, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę jabłko, całość
gotuj pod przykryciem prze 12 minut, dodaj mleko owsiane, całość wymieszaj,
przełóż do miseczek. Owsiankę możesz polać miodem lub oprószyć płatkami migdałowymi
lub uprażonymi na suchej patelni orzechami laskowymi.
NA ZDJĘCIU: Miseczki z czerwonym rantem, nowa kolekcja
VINTER 2020, słoje do przechowywania KORKEN, garnek IKEA 365+
1.
Kokosowy krem jaglany
Składniki dla 2 osób: 150 g
ekologicznej kaszy jaglanej, dwie niepełne szklanki wody, szczypta soli,
mleczko koksowe wedle uznania.
Wykonanie: Kaszę wypłucz pod bieżącą
wodą dwukrotnie, dzięki czemu pozbawisz ją goryczki, zalej wodą i całość gotuj
pod przykryciem 12 -15 minut. Masę zmiksuj blenderem na gładki krem, dodawaj
partiami mleko kokosowe do uzyskania jednolitego kremu o pożądanej prze Ciebie
gęstości, ja lubię konsystencję budyniu.
Łyżka do miodu TRÄDLÖS, zastawa świąteczna VINTER 2020, biała miska OFANTLIGT, puszka na pierniczki i szklanki: ubiegłoroczna kolekcja zimowa IKEA
1.
Jajka po turecku
Składniki: 300 g jogurtu naturalnego
z probiotykami, 4 jaja ekologiczne, czosnek, chilli, masło lub oliwa z oliwek,
świeża natka pietruszki lub kolendry, do podania pieczywo
Wykonanie:
W rondelku (a nie mówiłam, że ten typ
garnka sprawdza się zawsze) zagotuj wodę. Nad rondelkiem umieść miseczkę z
jogurtem, dzięki czemu zimny jogurt prosto z lodówki się ogrzeje, dodaj do
niego odrobinę soli i zetrzyj na tarce czosnek wedle uznania.
Do filiżanki wybij jajko, dodaj odrobinę
czegoś kwaśnego np. sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
Woda w rondelku powinna bardzo delikatnie
wrzeć, łyżką wodę wprawiamy w wir, wlewamy jajko i czekamy aż się ugotuje w
tzw. koszulce, czyli całe białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne trwa to
od 1,5 do 2 minut.
Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i
umieszczamy w sosie jogurtowym, analogicznie postępujemy z każdym jajkiem.
Na samym końcu na patelni na oliwie z
oliwek lub maśle, przesmażamy przyprawy i gorącym tłuszczem polewamy jajka w
jogurcie. Całość oprószamy natką pietruszki i podajemy z pieczywem. Idealnie
gdy pieczywo zrumienimy np. w tosterze.
Jajko możesz również usmażyć na patelni, i dodać do ogrzanego jogurtu. W każdej kuchni warto mieć małą metolową patelnię, która będziesz używać na płycie kuchennej ale również będziesz mógł w niej zapiekać w piekarniku. Wybrałam patelnię VARDAGEN w rozmiarze 13 cm, idealna do zrobienia na szybko 1 czy dwóch jajek.
Kiszonki - to bogactwo witamin i probiotyków, które zapewniają
prawidłową pracę jelit. Warto przygotowywać je samodzielnie, dzięki czemu
łatwiej wyrobimy sobie nawyk ich spożywania. Domowymi sposobami możemy kisić
dowolne warzywa, jak choćby ogórki. Wystarczy kilka słojów IKEA KORKEN z hermetycznym zamknięciem na
klipsa, aby Twoja spiżarnia zamieniła się w oazę bogatą w probiotyki.
Jak zatem samodzielnie ukisić ogórki? Zasada jest bardzo
prosta na 1 litr wody zawsze używamy 1,5- 2 łyżki soli, dodatki to kwestia
gustu, ale ja zawsze dodaję: chrzan, gorczycę, czosnek, koperek i ostatnio
bardzo często całą papryczkę chilli. Ogórki umieść w słoju, dodaj przyprawy
zalej wodą z solą i za dwa dni będziesz się cieszył domowymi kiszonkami.
PRZEPIS NA ZAKWAS Z BURAKÓW do picia lub na czerwony
barszczyk.
- 6-7 buraków
- 3 ząbki polskiego czosnku
- 1 – 2 łyżki ziaren gorczycy
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 plastry imbiru
- kilka ziaren pieprzu
- 2 litry wody
- 3,5 łyżki soli
Buraki obierz ze skóry, dodaj przyprawy, zalej przegotowaną
posoloną wodą i odstaw słój w zimne miejsce na minimum 4 dni, im dłużej tym
lepiej.
Ja zakwas trzymam siedem dni, potem zlewam do butelki
szklanej KORKEN i wstawiam do lodówki.
Zakwas z buraków pijemy w porze śniadania lub wykorzystujemy
do przygotowania świątecznego barszczyku.
Zupy krem – jak je przygotowywać i urozmaicać, aby
korzystnie wpływamy na naszą odporność
Zastawa: kolekcja świąteczna VINTER 2020, słoje KORKEN,
szuflady MAXIMERA, tacka/pojemnik
na sztućce VARIERA
Podstawą każdej zupy powinny być warzywa, wybieraj te
sezonowe, to one mają najwięcej witamin i składników odżywczych, nie są długo
transportowane i możesz je kupić u lokalnych rolników.
Jesienią zachęcam do przygotowywania zup z warzyw okopowych,
grzybów i strączków. Możesz je robić na bazie bulionów mięsnych, warzywnych, na
wodzie, z dodatkiem mleka krowiego czy kokosowego.
Ich smak zawsze wzbogaci masło lub oliwa z oliwek, prażone
pestki dyni, słonecznika, orzechy laskowe czy nerkowca, grzanki- to super
pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Źródłem białka w takich zupach
krem mogą być strączki, tofu, jajka lub mięso.
Warto pamiętać o przyprawach powinny być rozgrzewające:
imbir, chili, czosnek, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa, curry,
odrobina cynamonu.
Moje trzy ulubione zupy krem to oczywiście z dyni z
dodatkiem mleczka kokosowego i curry, zupa krem z soczewicy i batatów, jak i
zupa krem z pieczonych białych warzyw. Jesienią bardzo często królują u mnie
również zupy rybne, bo wolę sięgać po mięso ryb niż zwierząt.
Warzywa na zupę należy zawsze obrać ze skórki,
podstawowe przybory kuchenne, które ułatwią Ci pracę z okopowymi warzywami to
zdecydowanie ostra i niezawodna obieraczka IKEA 365+ VÄRDEFULL obranie kilku marchewek
czy pietruszkę na raz, nie jest problem, warto mieć ostrą tarkę do warzyw IDEALISK, dzięki niej
szybko zetrzesz warzywa, dodasz bulion, soczewicę, czosnek kilka przypraw i
dosłownie w 20 minut możemy cieszyć się rozgrzewającym posiłkiem.
Dodatek imbiru czy czosnku nie tylko wzbogaca smak każdej
zupy, ale w łatwy i szybki
sposób możemy „przemycić” do naszej diety cenne składniki o silnych
właściwościach przeciwzapalnych.
Czosnek i imbir powinniśmy jeść codziennie, imbir możemy
dodawać np. do herbaty, a czosnek zawsze do dań obiadowych lub kolacji na
ciepło.
Mój ulubione przepisy na zupy krem
1.
Zupa krem z pieczonych białych warzyw
Składniki: 4 średnie pietruszki, ¼
selera, 4 średnie ziemniaki, 4 ząbki czosnku, 1 kwaskowate jabłko, 4 łyżki
oliwy z oliwek, bulion warzywny lub woda, 100 ml mleka kokosowego, sól, pieprz,
imbir.
Do podania: grzanki/ prażone orzechy
laskowe/ chipsy z szynki parmeńskiej
Wykonanie: warzywa i jabłko
obieramy, kroimy na równe części, polewamy oliwa z oliwek i pieczemy w piekarniku
około 20 minut w temp. 200°C. Upieczone warzywa umieszczamy w garnku/ rondelku,
zalewamy płynem, gotujemy, doprawiamy do smaku. Miksujemy na gładki krem. Podajemy
wedle uznania.
2.
Zupa curry z dyni z mleczkiem kokosowym
(na zdjęciu)
Składniki: 1 dynia Hokkaido, 1 dynia
piżmowa, 4 ząbki czosnku, 200 ml mleczka kokosowego wraz ze śmietanką,
bulion/woda, przyprawa curry, sól, pieprz, świeży imbir, oliwa z oliwek, masło,
Do podania: prażone na suchej patelni
pestki dyni/ orzechy laskowe/ orzechy nerkowca, zamiennie grzanki z czerstwego
chleba, chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku
Wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze
kawałki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy przez 25- 30 minut w temp. 220 °C,
grzanie piekarnika: dół
+ termoobieg. Na blaszkę dodaj czosnek upieczony w łupinie, jest o niebo lepszy.
Za pomocą łyżki usuwamy skórkę z dyni
piżmowej, skorka z dyni Hokkaido jest jadalna.
Upieczone warzywa zalewamy bulionem/ wodą
dodajemy pozostałe składniki, gotujemy, miksujemy na gładki krem i podajemy z
w/w dodatkami.
3.
Zupa z soczewicy
Składniki: 1 szkl. soczewicy
czerwonej, 1 batat, 3 ząbki czosnku, 3 -4 duże grzyby leśne, dwie garście
makaronu (świderki lub drobniejszy), sól, chili, natka pietruszki wedle
uznania, 2-3 plastry bekonu.
Wykonanie:
W rondelku wytapiamy pokrojony w kostkę
bekon, dodajemy posiekany czosnek, grzyby, bataty, soczewicę, całość
przesmażamy, zalewamy 1,25 litra wody i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy
pozostałe składniki i gotujemy do miękkości makaronu około 15 minut. Całość
doprawiamy i podajemy z natką pietruszki. Zupę możesz zabielić śmietanką lub
mlekiem.
OBIAD
Co jeść w porze obiadowej oprócz rozgrzewających zup? Sięgaj po zieleninę i
niepoddawane obróbce termicznej zioła, czosnek czy imbir. Świetnym pomysłem będzie
przygotowanie odpornościowego
pesto z makaronem, to danie to bomba witamin i minerałów.
Makarony w różnych wersjach to chyba najczęściej wybierana
przez większość osób forma obiadu, zrobisz go zaledwie w kwadrans. Wykorzystaj
np. natkę pietruszki -
to bogactwo witaminy C i wielu innych cennych składników, czosnek, świeżo
mielony pieprz,
chilli, oliwę z oliwek i orzechy. Każdy z tych produktów, to żywność funkcjonalna czyli taka, która
dodatkowo oprócz zaspokojenia głodu, przyczynia się do poprawy naszego stanu zdrowia, jest bogata w
witaminy, składniki mineralne, czy kwasy omega 3 (oliwa z oliwek lub olej
tłoczony na zimno z lnu).
Przygotowując obiad, zawsze sięgam po drewniany blok APTITLIG
- jest wygodny,
duży, mogę ułożyć na nim wiele produktów, z których korzystam; garnek z
pokrywką IKEA 365+, wyciskacz do czosnku KONCIS, dzięki czemu nie
muszę siekać czosnku, tylko szybkim ruchem mogę przecisnąć ząbek czosnku przez
praskę, a także wygodny
i duży durszlak IDEALISK, który sprawdza się świetnie do makaronów i do
mycia drobnych owoców pod bieżącą wodą.
PRZEPIS NA MAKARON Z ODPORNOŚCIOWYM PIETRUSZKOWYM PESTO:
- 2 porcje ulubionego makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- kawałek parmezanu
- 3x garść orzechów: ziemne, laskowe, nerkowca do wyboru
- duży pęczek świeżej natki pietruszki
- liście bazylii/kolendry/ tymianku wedle uznania
Makaron ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu, odcedź na
sicie, pozostaw około 80 ml wody z gotowania makaronu.
Orzechy upraż na suchej patelni, dodaj pozostałe składniki,
całość posiekaj, lub zblenduj blenderem.
Dodaj do makaronu pesto i 80 ml wody z gotowania makaronu, całość podgrzej w garnku, ale nie gotuj.
Nie zapominajmy tez o równowadze, okres jesienno-zimowy to czas, kiedy
lubimy umilać sobie grudniowe popołudnia czymś słodkim, dlatego chciałabym Cię
zachęcić do przygotowania obłędnie puszystych domowych pączków w kształcie
serca. Co jest niezbędne do wykonania w domu pączków z tzw. obwódką? Termometr! Ja wiele
lat, robiłam pączki smażąc
je w oleju na tzw. „oko”, ale powiem krótko: tak się nie da. Jeśli chcesz aby Twoje
pączki miały ten charakterystyczny jasny owal w koło, który świadczy o
prawidłowym ich wypieku, to nabądź termometr IKEA FANTAST. Pączki muszą być smażone w oleju o
temp. 165 -170 °C, maxymalnie 175°C. Dzięki temu są one niewiarygodnie puszyste, lekkie i
rozpływające się w ustach. Termometr będziesz mógł wykorzystywać do
przygotowywania wielu rożnych dań, jest bardzo intuicyjny w obsłudze. Wystarczy,
że ustawisz pożądaną wartość temperatury, a jeśli ona zostanie przekroczona,
urządzenie działa, jak alarm, termometr posiada również czasomierz.
PRZEPIS NA PUSZYSTE PĄCZKI MOJEJ BABCI ISI
Przepis na te pączki to kompilacja przepisu mojej babci i
mojej mamy, obie miały w nim taki sam udział. Przepis wykonujemy według
tradycyjnego schematu tj. 1 kostki 100 g drożdży używamy na 1 kg mąki, to taka
bardzo uniwersalna metoda i warto ją zapamiętać, wtedy kiedy będziesz chcieć
wykonać mniej lub więcej pączków. Do pączków używamy tylko żółtek, nie dodajemy
białek.
Ta sama zasada tyczy się masła, kostka masła (200g) na
kilogram mąki.
Reszta składników to cukier, mleko i alkohol, który dodajemy
po to, aby ciasto podczas smażenia nie chłonęło oleju.
Mąka do przygotowania pączków powinna być jak najlżejsza - sięgnij po extra
tortową o typie 450.
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę zawsze przesiewamy prze sito aby ją napowietrzyć.
Do smażenia pączków używam dużego, głębokiego naczynia,
które dobrze przewodzi ciepło i równomiernie się nagrzewa, idealnym
rozwiązaniem jest żeliwny garnek z pokrywką VARDAGEN, ten sam, w którym
wypiekam domowe chleby.
Pączki smażymy przy użyciu termometru, dzięki czemu
kontrolujemy temperaturę smażenia.
Do smażenia pączków zawsze używamy dużej ilości oleju
rzepakowego lub smalcu, po to aby pączki swobodnie mogły się smażyć.
Przepis na pączki:
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 50 g drożdży świeżych
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 6 żółtek
- 120 -150ml mleka krowiego lub kokosowego
- 2 kieliszki spirytusu lub wódki
Wykonanie:
Mąkę przesiej przez sito.
ROZCZYN: 100 g mąki, wymieszaj z 80 ml mleka, drożdżami i łyżką
cukru, odstaw na 25 minut.
Stop masło w rondelku i przestudź.
Moja babcia nie ubija na puszystą masę żółtek z cukrem tylko
dodaje je bezpośrednio do ciasta, ale moja mama, jak i ja (np. w przepisie na
drożdżową chałkę) ucieram żółtka z cukrem na puch i dopiero dodaje do masy, tą
technikę stosują również szefowie kuchni i polecam ją, ponieważ pączki są o
wiele bardziej puszyste. Zatem w misie ubij na jasną puszystą masę żółtka z
cukrem i dodaj je dopiero do dzieży z mąką.
Do dzieży robota wsyp mąkę, dodaj rozczyn, ucierane na puch
żółtka z cukrem, stopione masło i alkohol, zacznij wyrabiać ciasto, małym
strumieniem dodawaj letnie mleko, jego ilość jest uzależniona od mąki jakiej
użyjesz, ile będzie w stanie wchłonąć płynu.
Ciasto na pączki wyrabiam zawsze tą samą metodą:
Pierwsze 4 minuty, wyrabiam ciasto robotem z hakiem na
prędkości 4, odstawiam ciasto na 15 -20 minut, następnie ponownie wyrabiam
ciasto przez 15 minut robotem (ręcznie 30minut). Dzięki tej technice, ciasto
ładnie się rozluźni i będzie lepiej pracowało.
Ciasto nie powinno się kleić do rąk. Dzieżę z ciastem
przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
W tym czasie nagrzej olej rzepakowy (2 litry) do temp 170°C,
trwa to około 15 -20 minut. Olej rozgrzewamy stopniowo pod przykryciem.
Ciasto wyjmij na blat rozwałkuj delikatnie na grubość około
2 cm, foremką serduszko wycinaj pączki w kształcie serca, układaj na
ściereczce, przykrywaj również od razu drugą ściereczką, aby ciasto nie
obsychało.
Smaż pączki pod przykryciem przez 2 minuty z każdej ze
strony, wyjmuj na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym.
Jeszcze letnie pączki polukruj dzięki czemu, zachowają one
dłużej świeżość.
Lukier to cukier puder i sok z cytryny, mieszamy do
uzyskania jednolitej konsystencji, polewamy pączki i gotowe!
Pączki zachowują świeżość do 2 dni.
Myślę, że przygotowywanie posiłków, jest proste i przyjemne
wtedy, kiedy mamy ku temu wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne, kiedy nasza
kuchnia zachęca do nowych eksperymentów kulinarnych i wtedy kiedy możemy
dzielić się jedzeniem z naszymi bliskimi, bo każdy posiłek smakuje lepiej we
wspólnym gronie!
Wpis we współpracy z
IKEA
Sprawdź również wpis: JAK UDEKOROWAĆ STÓŁ NA WIELKANOC
Bardzo fajnie napisane. Jestem pod wrażeniem i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń