Sernik na zimno to chyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych.
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI
- 750 ml serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania)
- 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki
- 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- 15 g żelatyny
- OWOCE: około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek
przepis na małą/ średnią tortownicę
1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo aż się cała masa rozpuści. Płyn przestudź aż będzie miał temp. pokojową.
W misie blendera lub dużej misce umieść serek z wiadereczka i zimne mleko, wymieszaj rózgą lub zmiksuj blenderem dodaj płyn z galaretką i żelatyną, wymieszaj całość dokładnie.
Przelej do szczelnej tortownicy i wstaw na dwie godziny do lodówki, aby masa troszeczkę stężała.
W tym czasie umyj i osusz owoce.
Połowę galaretki, która Ci została rozpuść w 250 ml wrzątku. Wystudź.
Po upływie wcześniej wspomnianych dwóch godzin (możesz ten czas skrócić chodzi tylko o to aby masa stężała na tyle, abyś mógł na niej ułożyć owoce i zalać galaretką, więc ta sprawa zależy od tego jak szybko chłodzi twoja lodówka) ułóż na masie owoce i zalej galaretką, wstaw do lodówki najlepiej na całą noc, ale do stężenia obydwóch mas wystarczy około 5-6 godzin (w zależności od lodówki).
I tyle gotowe!
Możesz jeść! ;-)
Cudownie wyszło! Masz talent i robisz piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńJej jaki miło ;-)
Usuńbardzo Ci dziękuję ;-)
Dzień dobry jakiego sera konkretnie Pani użyła ?
OdpowiedzUsuńjeśli pytasz o markę to ja użyłam serka waniliowego w wiadereczku z Biedronki, z nim mi smakuje najlepiej
UsuńPrzepiękny!
OdpowiedzUsuńIdealnie letni...
:)
dziekuję bardzo prosty i pyszny ;-)
Usuń