Za sprawą tych steków niemalże poczułam lato! Bo grill, jaki by nie był, nawet elektryczny albo nawet patelnia grillowa, to jednak jakieś wspomnienie lata zawsze. Dzisiaj mam dla Was pyszne i banalnie proste steki z cielęciny, dokładnie z udźca cielęcego. Steki a'la minut, czyli bardzo cienkie, takie, które jak sama nazwa wskazuje wystarczy grillować około 1 minuty z każdej strony. Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków a'la minut. Postanowiłam właśnie ten sposób obróbki mięsa zastosować w przypadku cielęciny, która to jest znacznie delikatniejsza niż wołowina. Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa.
Polecam na szybki obiad!
PRZEPIS NA STEKI Z CIELĘCINY
- kawałek udźca cielęcego (taki jaki potrzebujesz)
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- sól himalajska
- kilka ziaren pieprzu różowego, jałowca i ziela angielskiego
Mięso kroimy na cieniutkie mniejsze kawałki. Zalewamy sosem sojowym i Worcestershire, przekładamy zielem angielskim i jałowcem. Wstawiamy do lodówki aby się marynowało (maksymalnie do 12h). Mięso zabarwi się od sosu na brązowe łatki, ale nie przejmuj się tym!
Patelnie grillową rozgrzej i grilluj po minucie z każdej ze stron, zdejmij mięso i zostaw aby odpoczęło (mięsień się wtedy rozluźnia!) przez kilka minut. Oprósz solą i różowym pieprzem.
SOS CIEMNY
Po ugrillowaniu mięsa, wlej na patelnię około:
150 ml wody,
1 łyżeczkę sosu Worcestershire,
1 łyżeczkę sosu sojowego,
troszkę soli, pieprzu
1 łyżkę miodu lub syropu z agawy.
Całość zagotuj.
W filiżance rozpuść w 80 ml wody 1 łyżeczkę maki ryżowej lub ziemniaczanej, dodaj do gotującego się sosu i ciągle mieszaj.
Gotowym sosem posmaruj mięso.
Steki podawaj np. z grillowaną bułeczką!
Przepis ma domowe bułeczki znajdziesz TUTAJ
Smacznego!
Poczuliście się chociaż przez chwilę, jak na grillu w lato? Bo ja tak!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.