Dzisiaj mam dla Was szybki post o tym, jak upiec dynię. Dostałam od Was kilka pytań, jak ja piekę dynię, jak obieram itd. Pieczenie dyni jest bardzo proste, dynię należy przekroić na pół a potem na około 2 cm plastry.Dyni nie obieramy ze skórki, jest ona twarda i łatwo się skaleczyć.
Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze się sprawdzają przyprawy korzenne:
- cynamon
- kardamon
- chilli
- syrop z agawy
- miód
- curry
- kurkuma
Warto przy okazji od razu upiec czosnek, który sprawdzi się dobrze w każdym wytrawnym daniu z dynią.
Warzywo posypujemy ulubionymi przyprawami polewamy miodem i pieczemy.
Plastry tej wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C.
Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy.
Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych.
Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
Plastry układamy na blaszce i posypujemy przyprawami. Dobrze się sprawdzają przyprawy korzenne:
- cynamon
- kardamon
- chilli
- syrop z agawy
- miód
- curry
- kurkuma
Warto przy okazji od razu upiec czosnek, który sprawdzi się dobrze w każdym wytrawnym daniu z dynią.
Warzywo posypujemy ulubionymi przyprawami polewamy miodem i pieczemy.
Plastry tej wielkości pieczemy 25 minut w temp. 220 stopni C.
Miąższ po wystudzeniu ściągamy łyżką, skórkę wyrzucamy.
Miąższ możecie wykorzystywać w wielu daniach, zupach, sos, nadzienie do pierogów, smarowideł do chleba, ciast i innych.
Pomysły na wykorzystanie miąższu z dyni znajdziesz w zakładce DYNIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.