Jagodzianki, przepyszne bułeczki z jagodami, bardzo bardzo maślane, wypełnione po brzegi jagodami. Te jagodzianki nazywam ultra jagodziankami, bo mają w sobie gigantyczną ilość jagód. Na jedną jagodziankę dodaję 4 czubate łyżki jagód, ciasto jest bardzo maślane, przepyszne i bardzo cieniutkie.
Jagodzianki można wykonać z kruszonką lub bez, jak kto lubi.
Maślane jagodzianki robię zawsze z kruszonką aby były jeszcze bardziej maślane ;-)))
Jagodzianki są dość proste do zrobienia, najlepiej wykonywać je w robocie planetarnym ponieważ ciasto musi być odpowiednio długo wyrabiane.
Polecam każdemu ten przepis kto uwielbia jagodzianki, w których jest pełno jagód!
PRZEPIS NA MAŚLANE JAGODZIANKI
Otrzymasz 6 dużych jagodzianek lub 8 mniejszych
składniki:
- 370 g mąki pszennej typ 480
- 170 g mleka
- 12 g drożdży świeżych
- 70 g cukru
- 100 g masła
- 2 żółtka
WYKONANIE:
Do małej miseczki wsyp 100 g mąki, dodaj 100 g mleka, 10 g cukru i 12 g drożdży, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Masa podwoi swoją objętość. Przygotowany rozczyn przenieś do dzieży robota.
Dodaj pozostałą część mąki, mleka, cukru i 2 żółtka.
Wyrabiaj ciasto przez 8 minut robotem planetarnym na prędkości 3-4 ( u mnie 3 KitchenAid).
Ciasto pozostaw w misie na 10 minut.
w tym czasie stop masło w rondelku i przestudź, nie może być gorące, ma być ciepłe - jak włożysz paluszek ma być ciepłe nie gorące ;-)
Uruchom robot ponownie na prędkość 4 i dodawaj partiami stopione masło, jak się wchłonie dodajemy kolejną porcję, aż do wyczerpania się składnika.
Robimy to po mału, nie spieszymy się.
Ciasto musi mieć czas aby wchłonąć tłuszcz i aby powstała dobra siatka glutenowa.
Ja ciasto wyrabiałam 16 minut na prędkości 4.
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę.
Z ciasto uformuj kulę , podziel na 6 lub 8 części w zależności, jak duże chcesz jagodzianki.
Każdą część uformuj w kulkę, potem rozwałkuj wałkiem na cienki blat.
Nadzienie:
- 400 g jagód
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka mąki
w/w wymieszaj
Na blacik ciasta układamy 4 łyżki jagód, sklejamy boki aby powstał tzw. pierożek.
Jagodzianki układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy kruszonką lub nie (wtedy można po upieczeniu polać lukrem lub białą czekoladą).
Czas pieczenia: 20 minut
temp. 160°C
grzanie: termoobieg
Kruszonkę wykonujemy z mąki, masła i cukru.
na 100 -80 g maki dodajemy 50 g masła i 50 g cukru
Wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję
UsuńPrzepiękne jagodzianki! :)
OdpowiedzUsuńO matko, tak! Podkradam ten przepis, bo jagodzianek nie jadłam od lat! Chyba ostatnio jadłam jagodzianki mojej mamy.
OdpowiedzUsuńpolecam ;-)
UsuńTak ma byc że 400 g jagód i 2 lyzki jagód?
OdpowiedzUsuńCzy zamiast świeżych drożdży mozna dodać suszone? Ile wtedy trzeba ich wyspać?
OdpowiedzUsuńdrożdże instant to przelicznik 7 g drożdży instant to 25 g świeżych
UsuńA jak suche drożdże to ile do tych jagodzianek???
OdpowiedzUsuńMożna użyć mrożonych jagód?
OdpowiedzUsuń