stycznia 02, 2020

Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową




Makowiec na kruchym cieście z własnej roboty masą makową, powidłami śliwkowymi i bezą kokosową. Uwielbiam to ciasto! Dla każdego miłośnika ciast z makiem, nie tylko na Boże Narodzenie, ale absolutnie na cały karnawał będzie idealne. Ciasto nie jest zbyt skomplikowane, ale jest dość pracochłonne, natomiast warte każdej minuty uwagi.



SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:

- 100 g masła
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- łyżeczka czubata proszku do pieczenia

W/w zagniatamy na jednolite ciasto, schładzamy przez kwadrans w lodówce.
Wylepiamy formę do pieczenia około 35 x 25 cm. Podpiekamy w piekarniku przez 8 minut, wykładamy masę makową i pieczemy dalej.



MASA MAKOWA:

- 700 g niebieskiego maku

Mak wsyp do garnka, zalej szklanką mleka i dodaj resztę wody, tak aby płynów było 2 cm ponad powierzchnię maku.
Wodę doprowadź do wrzenia ale nie gotuj maku. Mak tak jakby parzymy, czyli na minimalnej temperaturze dochodzi prawie we wrzątku. Ja mak parzę około 30 - 40 minut.
Przelewam na sito, lub na gazę, mocno odciskam.

- kostka masła
- 5 łyżek miodu
- dwie garście rodzynek
- garść suszonej żurawiny
- garść posiekanych migdałów lub orzechów laskowych
- pojemniczek skórki pomarańczowej
- dwie łyżki powideł śliwkowych


Całość wraz z odcedzonym makiem, przesmaż w dużym rondlu lub garnku.
Przestudź.


- 5 żółtek
- 5 białek
- 5 łyżek cukru pudru

Białka ubij na sztywno dodaj cukier puder, ubij na sztywno.
Dodaj do masy makowej, wraz z żółtkami i całość wymieszaj.
Masę makową wyłóż od razu na podpieczony spód i piecz godzinę w piekarniku.

Wystudź ciasto.


BEZA KOKOSOWA:

- 5 białek
- 9 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki płaskie skrobi ziemniaczanej
- 120 g wiórek kokosowych 

Białka ubij ze szczyptą soli, dodaj cukier i dalej ubij na sztywno. Dodaj do masy pozostałe składniki i wymieszaj rózgą.
Całość wylej na formę 35 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz przez 20 minut w temp. 160 stopni C.


Na wystudzone ciasto wyłóż słoik powideł śliwkowych i upieczoną bezę kokosową.
Całość polej polewą czekoladową i obsyp wiórkami kokosowymi.


POLEWA CZEKOLADOWA:

- 100 g czekolady
- 100 ml mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 100 g masła

W/w umieść w rondelku na małym ogniu, zagotuj masę i gotuj przez 5 -6 minut, ciągle mieszając.
Polewę wystudź do temperatury pokojowej, polej nią gotowe ciasto, posyp wiórkami kokosowymi wedle uznania.

Ciasto wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Przepyszne!


2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI