przepis na zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido
- 1 kg pieczonej dyni
- 1 szklanka musu z mango (lub pulpy z puszki)
- 2 szklanki mleka migdałowego (lub kokosowe/krowie/ z nerkowców)
- 3 -4 łyżki śmietanki kokosowej
- opcjonalnie: 3-6 ząbków pieczonego czosnku (ja często dodaje całą główkę pieczonego czosnku, czosnek piekę w całości, a potem wystarczy nacisnąć na okrywę i wychodzi całe upieczone "masełko" czosnkowe, czosnek- jest naturalnym antybiotykiem, więc warto po niego sięgać dość często)
- 2 łyżki oliwy
- 2-4 listki szałwii świeżej
- łyżka pasty z imbiru, czosnku i chilli (gotowa w słoiczku do kupienia w sklepie)
Całość umieść w garnku, zagotuj, zmiksuj na krem.
Podaję z;
- garścią rukoli
- grubym solidnym plastrem łososia wędzonego na zimno (zamiennie: tofu, mozzarella, buratta, kurczak na parze, kurczak smażony w przyprawie np. gyros, łosoś wędzony na gorąco, lub krewetki)
- ulubione orzechy lub pestki
- do skropienia oliwa lub olej sezamowy
- warto podać taką zupę również z plastrem awokado, rukolą, orzeszkami i szynką parmeńską
- swoją podałam z fit krakersami z tortilli, jak je zrobić?
Odwiedź mój profil na Instagramie i obejrzyj, jak krok po kroku przygotowuje to danie.
Kocham zupę z dyni, myślę że z dodatkiem mango również by była przepyszna.
OdpowiedzUsuńDo tej pory nie jadłam dobrej zupy krem, ale widząc zdjęcia Twojego dania po prostu muszę spróbować przygotować coś takiego ;) Szczególnie skoro dodaje się tam mango, które osobiście uwielbiam! Do tego też ten czosnek wydaje się zachęcający, bo zapewne dodaje hmm charakteru tej potrawie. Poza tym jestem pewna, że mojej rodzince takie połączenie smaków przypadnie do gustu. Także tym bardziej trzeba będzie przygotować takie cudo już w najbliższym czasie, może za kilka dni akurat. Mimo wszystko trzeba jeszcze skoczyć po potrzebne składniki ;)
OdpowiedzUsuń