Najlepszy, rozpływający się w ustach schab w wersji zimowej.
Mam nadzieję, że będziesz go robić bardzo często, co najmniej z kilku powodów:
- robi się go w kwadrans, reszta to już praca piekarnika
- rozpływa się w ustach
- jest przepyszny i niesamowicie aromatyczny
- tak przygotowany pachnie świętami ale jest również bardzo soczysty
- jest zdrowy i dietetyczny (!)
- może pełnić rolę mięsa do obiadu, może być spożywany na zimno na kanapkę, lub z mixem sałat, jako zdrowa kolacja.
Polecam każdemu!
POTRZEBUJESZ:
- forma żeliwna do pieczenia (w zastępstwie możesz użyć formy emaliowanej lub szklanej, opcjonalnie rękawa, ale nic nie zastąpi żeliwa
- 1,5 kg schabu wysokiej jakości
- 1 łyżkę oliwy
- 2 pomarańcze
- goździki
- świeże zioła: majeranek, tymianek i szałwia (kupisz w każdym markecie)
- suszone: jabłka i gruszki, zamiennie śliwka wędzona
- świeża żurawina (nie suszona (!) - ta wysycona jest w 50% cukrem!!!)
- 3/4 szkl wody
- sól morska
- opcjonalnie świeżo mielony biały pieprz (nie używaj już zmielonego z torebki, biały pieprz jełczeje niemalże w kilka dób)
Wykonanie:
Mięso ułóż na desce
Nożem, zrób z góry nacięcia, w które umieść zioła, żurawinę i suszone owoce
Na dnie naczynia ułóż pomarańcze, dodaj goździki, ułóż schab, dodaj zioła, dodaj na wierzch pomarańcze. Podlej lyżką oliwy, 1/3 szkl wody, dodaj dużo świeżych ziół, przykryj pokrywką (!), piecz 90 -100 minut w temp 180 stopni C, kolejne 20-35 minut bez pokrywki.
Potnij i polej sosem z naczynia do pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.