Jak piec dynię? Ostatnio na Instagramie, pokazywałam Ci, jak piec dynię, wtedy kiedy chcemy ją spożywać na słodko? A, jak piec dynię, kiedy chcemy ją wykorzystać, do dań na wytrawnie?
Mój sposób:
- na słodko: obrany pomarańcz przecięty na pół, przykrywam połówką wydrążonej dyni Hokkaido i piekę do miękkości 220 stopni C, 35-45 minut
- na wytrawnie: czosnek, przykrywam dynią i piekę w ten sam sposób, zawsze na blachę dorzucam warzywa np. bataty, ziemniaki, pomidory, czyli paprykę, dzięki czemu mam gotowy zestaw na zupę krem z dyni.
Ten szybki i prosty sposób pieczenia dyni powoduje, że w kilka chwil możesz przygotować np. syrop do pumpkin spice latte
Kawałek upieczonej dyni i pomarańcza, przyprawę do piernika, trochę wody lub mleko migdałowe, słodziło (np. erytrytol), całość zmiksuj do konsystencji luźnego jogurtu.
Taki sos wykorzystuję do: owsianki, gofrów, naleśników, do wyjadania łyżeczką ze słoika, do pieczywa, jeśli jesz, do budyniu, do ciast jako polewa. Pyszne, proste i zdrowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.