Pyszna pasta ala "hummus" z pieczonej dyni.
HUMMUS Z DYNI
- 3 łyżki ziaren sezamu
- 3 łyżki ziaren z dyni
- 1/2 szkl wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki
w/w zmiksuj
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- kilka ząbków upieczonego czosnku
- zatar, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
- 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni Muskat/Hokkaido
zmiksuj całość, wstaw do lodówki na 30 minut najlepiej.
PASTA Z DYNI:
pieczoną dynię, miksuję zazwyczaj z pieczonym czosnkiem, doprawiam solą, sokiem z pomarańczy można dodać olej sezamowy.
Najpierw na talerz wykładam hummus z dyni i cieciorki, potem pastę z dyni, całość polewam odrobiną oliwy lub oleju sezamowego, oprósz np. parmezanem lub płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodaje świeże zioła: szałwia, tymianek, oprószam sezamem, papryką.
Film z wykonania dania znajdziesz na moim INSTAGRAMIE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.