listopada 13, 2022

DWUKOLOROWY HUMMUS Z PIECZONEJ DYNI MUSKAT Z SZAŁWIĄ I SEZAMEM

dynia,


Pyszna pasta ala "hummus" z pieczonej dyni.

HUMMUS Z DYNI 

- 3 łyżki ziaren sezamu 
- 3 łyżki ziaren z dyni
- 1/2 szkl wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki

w/w zmiksuj

- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy wraz z zalewą
- kilka ząbków upieczonego czosnku
- zatar, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
- 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni Muskat/Hokkaido

zmiksuj całość, wstaw do lodówki na 30 minut najlepiej.

PASTA Z DYNI:

pieczoną dynię, miksuję zazwyczaj z pieczonym czosnkiem, doprawiam solą, sokiem z pomarańczy można dodać olej sezamowy.

Najpierw na talerz wykładam hummus z dyni i cieciorki, potem pastę z dyni, całość polewam odrobiną oliwy lub oleju sezamowego, oprósz np. parmezanem lub płatkami drożdżowymi nieaktywnymi, dodaje świeże zioła: szałwia, tymianek, oprószam sezamem, papryką.

Film z wykonania dania znajdziesz na moim INSTAGRAMIE







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI