lipca 28, 2019

Czekoladowy napój kawowy z domowymi lodami z bananów. Pomysł na Inkę!





Latem każdy z nas lubi napoje chłodzące, które dają orzeźwienie i smakują po prostu wybornie. Zawsze warto sięgać po zdrowe alternatywy i sprawdzone połączenia smaków. Jednym z takich połączeń jest czekolada i banan, zawsze się dobrze komponują, dlatego też te dwa smaki postanowiłam zamknąć w jednej szklance pysznego kawowego napoju. 
Na bazie czekoladowej Kawy Inki i domowych bez cukru lodów bananowych powstał przepyszny napój kawowy idealny dla dzieciaków, młodzieży czy dorosłych. Można go pić nawet wieczorem bo jest oczywiście bez kofeiny.


składniki:

- od 2 do 4 bardzo dojrzałych bananów
- od 2 do 4 porcji czekoladowej kawy Inki 


Jak przygotować lody bananowe?

To najprostsze i też najsmaczniejsze domowe lody. Wystarczy, że kupisz dojrzałe kremowe banany, obierzesz ze skórki, pokroisz w drobną kostkę i po umieszczaniu w plastikowej torebce strunowej zamrozisz w zamrażalniku. 
U mnie na 2 porcje napoju, zamroziłam dwa banany. Mroziłam je 3 godziny. Potem wystarczy je przełożyć do szklanki i odczekać kwadrans aby jeść je w postaci lodów. Można też zmiksować blenderem na gładką masę, ale trzeba mieć mocny blender, aby nie spalić silnika w urządzeniu. Dojrzałe banany mają w sobie więcej cukru, dzięki czemu nie musisz tak przygotowanych lodów dosładzać, to na prawdę przepyszna i zdrowa alternatywa. 

Zamrożone i zmiksowane banany przekładamy do wysokich szklanek i zalewamy jedną porcją przygotowanej kawy Inki. 
Gotowe!

Zdrowe, pyszne i orzeźwiające połączenie na lato!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI