Latem każdy z nas lubi napoje chłodzące, które dają orzeźwienie i smakują po prostu wybornie. Zawsze warto sięgać po zdrowe alternatywy i sprawdzone połączenia smaków. Jednym z takich połączeń jest czekolada i banan, zawsze się dobrze komponują, dlatego też te dwa smaki postanowiłam zamknąć w jednej szklance pysznego kawowego napoju.
Na bazie czekoladowej Kawy Inki i domowych bez cukru lodów bananowych powstał przepyszny napój kawowy idealny dla dzieciaków, młodzieży czy dorosłych. Można go pić nawet wieczorem bo jest oczywiście bez kofeiny.
składniki:
- od 2 do 4 bardzo dojrzałych bananów
- od 2 do 4 porcji czekoladowej kawy Inki
Jak przygotować lody bananowe?
To najprostsze i też najsmaczniejsze domowe lody. Wystarczy, że kupisz dojrzałe kremowe banany, obierzesz ze skórki, pokroisz w drobną kostkę i po umieszczaniu w plastikowej torebce strunowej zamrozisz w zamrażalniku.
U mnie na 2 porcje napoju, zamroziłam dwa banany. Mroziłam je 3 godziny. Potem wystarczy je przełożyć do szklanki i odczekać kwadrans aby jeść je w postaci lodów. Można też zmiksować blenderem na gładką masę, ale trzeba mieć mocny blender, aby nie spalić silnika w urządzeniu. Dojrzałe banany mają w sobie więcej cukru, dzięki czemu nie musisz tak przygotowanych lodów dosładzać, to na prawdę przepyszna i zdrowa alternatywa.
Zamrożone i zmiksowane banany przekładamy do wysokich szklanek i zalewamy jedną porcją przygotowanej kawy Inki.
Gotowe!
Zdrowe, pyszne i orzeźwiające połączenie na lato!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.