Ostatnio ciężko było mi pogodzić wszystkie obowiązki związane z pracą i publikować tutaj często i na bieżąco, to co się działo w mojej kuchni. Działo się dużo, ale mam nadzieję, że teraz nadrobię i w sierpniu pojawi się tutaj kilka przede wszystkim prostych, pysznych i sprawdzonych przepisów. Bo nie wiem, jak Wy ale ja latem uwielbiam proste połączenia smaków, sprawdzone kompozycje smakowe i jednak nie lubię zbyt dużo czasu spędzać wtedy w kuchni. Wolę korzystać z pogody jeśli taka jest. Lato to czas kiedy jemy wszyscy trochę bardziej zdrowo, zdecydowanie więcej warzyw i owoców, takie też będą nowe przepisy na blogu.
A dzisiaj mam dla Was tak prosty i pyszny pomysł, no właśnie na śniadanie, a może na deser do kawy, na szybki podwieczorek? To jest tak pyszne, że okazji do zrobienia i zjedzenia nie zabraknie, a mowa o puddingu. Puddingiem można nazwać na prawdę wiele dań w kuchni angielskiej, ale jest parę klasyków, i ten właśnie takim jest.
Pudding można wykonać z czerstwego pieczywa, ja zawsze robię z chałki. Możecie wykorzystać sezonowe owoce u mnie dojrzałe brzoskwinie i śliwki. Dodatki w formie przypraw są dowolne, ale najczęściej sięga się po laskę wanilii, czy przyprawy korzenne jak np. cynamon. Sos, który wszytko scala w pyszny deser to połączenie jajka i mleka, w wersji na bogato może być śmietanka, czy serek mascarpone, możesz też użyć jakiegoś alkoholu.
PUDDING ANGIELSKI - zapiekane pieczywo z owocami w waniliowym sosie
- 1/2 czerstwej chałki (bądź innego pieczywa)
- 10 śliwek węgierek
- 2 dojrzałe brzoskwinie
- 2 duże jajka
- 220 ml mleka
- ziarna z laski wanilii
- cynamon
- wedle uznania cukier brązowy
- 3 łyżki masła
Blaszkę - u mnie duża keksówka- wysmaruj masłem.
Chałkę pokrój na mniejsze kawałki.
Mleko, jaja i przyprawy, rozmieszaj w dużej misce, dodaj chałkę i pozwól jej wchłonąć wilgoć.
Na blaszce ułóż pokrojone na drone kawałki brzoskwinie, dodaj śliwki i chałkę, całość oprósz dodatkowo np. cukrem i cynamonem lub kardamonem, zapiekamy w nagrzanym piecu.
Temp. 180 -190 stopni C, czas około 35- 45 min.
Pieczemy na złoty kolor.
Pyszne! Daj znać, jak zrobisz ;-)
:)
OdpowiedzUsuń