Dzisiaj kolejna propozycja na szybki obiad. Gulasz warzywny z cieciorką i białą kiełbasą. Gulasz to świetny pomysł na rodzinny obiad, warto go przygotować więcej i nadmiar zamrozić w pojemniczkach, przyda się jako obiad w kryzysowej sytuacji. Do przygotowania gulaszu nie potrzeba zbyt dużej ilości składników, ważnym elementem dania jest cieciorka. Ja cieciorkę kupuje suchą i gotuje według instrukcji na opakowaniu, tj. najpierw namaczamy przez noc potem godzinę gotujemy. Ale równie dobrze sprawdzi się cieciorka z puszki.
PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIORKĄ:
- 4 ząbki czosnku
- 2 papryki czerwone
- 1 cebula
- 500 g cieciorki ugotowanej
- 4 marchewki
- 750 ml passaty pomidorowej lub dwie puszki z pomidorami
- zioła takie jak: oregano, bazylia,
- biała kiełbasa
- olej
- sól i pieprz
Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut.
Dodaj białą kiełbasę i pozostałe składniki i duś przez kolejne 20 minut.
Podawaj z chlebem i świeżymi listkami bazylii.
WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńGulaszu z cieciorki jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuń