lutego 17, 2018

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM WOŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM!





Dzisiaj jedno z ulubionych dań mojego męża, chrupiące placki ziemniaczane, z gęstym sosem z wołowiną, z dodatkiem ogórka kiszonego, papryki i sosem czosnkowym. Danie, które w różnych odsłonach można zjeść w niejednej przydrożnej chacie. Ale tylko dotychczas udało nam się trafić dosłownie może trzy razy, tak aby chcieć wrócić jeszcze raz na ten posiłek. Zazwyczaj zamiast wołowiny dodawana jest wieprzowina, placki ziemniaczane czyli jedna z najprostszych rzeczy, a tak często restauracje się na nich "wywalają".  
Dlatego kiedy przychodzi Lubemu ochota na placki po myśliwsku robię je sama w domu. 
Przede wszystkim wiem co jem. Placki ziemniaczane są pyszne chrupiące- takie, jak robiła babcia, mięso jest delikatne i rozpływające się w ustach. 
Sos czosnkowy mogę przygotować tak jak lubię, ogórki kiszone pachną, a posiekana papryka nadaje delikatnej chrupkości temu daniu.  Danie jest dość proste i nie wymaga od nas dużych umiejętności.
Co do przygotowania dania może Was odstraszać robienie placków ziemniaczanych i tarcie ich na tarce, ale ja od razu Wam powiem, że zazwyczaj kroje ziemniaki w dużą kostkę i wrzucam do kielicha od blendera, naciskam magiczny guzik i gotowe hehehe. Roboty na 2 minuty, blenduję też cebulę, czosnek i jaja, potem masę przelewam do miski dodaje mąkę i tyle. Więc przygotowanie ciasta na placki zajmuje kilka minut. 

To co? Gotujecie ze mną?








PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE jest na blogu TUTAJ


Pamiętajcie aby placki smażyć na sporej ilości oleju- mocno nagrzanego, mają być chrupiące i dobrze wysmażone. 


PRZEPIS NA GULASZ Z WOŁOWINĄ

SKŁADNIKI:

- 500 g dobrej jakości wołowiny na gulasz 
- 1/2 białej cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki (przyprawa)
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- sol, pieprz
- kawałeczek chilli
- 1/4 czerwonej papryki świeżej + 1/4 papryki czerwonej świeżej do posypania
- kilka ogórków kiszonych
- chlust czerwonego wina
- 2 łyżki wody z ogórków kiszonych
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Na rozgrzanej patelni ( ja do wołowiny używam patelni żeliwnej), na oleju zeszklij posiekaną cebulę, czosnek, dodaj pokrojoną w grubą kostkę wołowinę, smaż mieszając co chwilę przez 5 minut. 

Dodaj przyprawę paprykę, świeże chilli; przesmaż - dzięki temu wydobędziesz jej smak.

Dodaj wino i poczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina.

Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej, przykryj pokrywką i duś godzinę, do miękkości mięsa. Musi być idealnie miękkie.

Dodaj wodę z ogórków, zaostrzy ona smak sosu zagotuj.
Mąkę pszenną wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do sosu i zagotuj, dopraw solą i pieprzem wedle uznania.

Gorące placki ziemniaczane polej obficie gulaszem wołowym. Posyp posiekanym ogórkiem kiszonym i papryką świeżą.

Dodatkowo: polej sosem czosnkowym


SOS CZOSNKOWY:

- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietnay
- 1 łyżka jogurtu lub kefiru
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
Sos musi minimum 5 -6 godzin stać w lodówce.


EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY:

- 3 łyżki smietany
- 1 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki majonezu
- 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki 
- sól
- czasami dodaje troszkę przyprawy curry do wzbogacenia smaku
- możesz też dodać 1/2 posiekanego ogórka kiszonego, do tego dania taki sosik jest idealny









1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI