Od kilku dni ciągle czytam i słyszę, że kończy się lato, że pomalutku, po cichutku zbliża się jesień. Wcale nie będę temu przeczyć, bo niestety ale i ja też tak odbieram to co dzieje się w przyrodzie, tj. noce są już co raz zimniejsze, a w lesie już wszędzie zaczął kwitnąć wrzos- niezaprzeczalny dowód, że idzie jesień. Ale spokojnie za nim do nas na dobre zawita, jeszcze niejeden ciepły weekend przed nami, a na ten najbliższy zapowiada się aż 27 stopni C. O tak!
Dzisiejsza propozycja obiadowa to pyszna zupa gulaszowa, przypominająca tą słynną gulaszową z Budapesztu. Podstawą zupy są pomidory, papryka i cukinia, ale aby zupa nie była zbyt lekka, to ma wkładkę ;-), wędzony boczek, który nadaje jej nie tylko odpowiedniego aromatu, ale też nadaje zupie treści. Zupa jest idealna dla dorosłych i dla dzieci, znika bardzo szybko z talerzy.
To przejdźmy do meritum i zerknijcie na listę składników ;-)
ZUPA GULASZOWA Z WARZYW
SKŁADNIKI:
- 3 średnie cukinie
- 5 dużych malinowych ekologicznych pomidorów
- 1 duża cebula czerwona
- 5 ząbków czosnku
- 2 duże czerwone papryki
- 2 duże marchewki
- puszka pomidorów pelati
- 1 łyżeczka papryki picante
- 300 g wędzonego boczku
- 500 ml wody
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- sól
ewentualnie: posiekane chili
W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony w kostkę wędzony boczek. Całość podsmażamy przez 10 minut. Dodajemy pokrojone papryki, marchewkę i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy kolejne 15 minut.
Dopiero po tym czasie dodajemy pokrojoną cukinię, która jest bardzo delikatna, i gdybyśmy ją wcześniej dodali, to by się po prostu rozpadła, a w zupie powinna zachować swój kształt. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, przykrywamy pokrywką i dusimy przez 15 minut.
Na sam koniec dodajemy pomidory pelati, całość zagotowujemy i zupa jest gotowa!
Zupę gulaszową podajemy z pieczywem!
Smacznego!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję😉
OdpowiedzUsuń