września 24, 2013

SAJGONKI z kapustą, grzybami Mun i makaronem chińskim


Składniki:

- kapusta pekińska
- grzyby Mun
- makaron ryżowy nitki
- sos sojowy
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- przyprawa chińska
- sos do sajgonek
- papier ryżowy
 
 
 
 
 
 
Wykonanie:
 
Kapustkę siekamy, cebulę również, na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, dusimy cebulę, kapustę, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, namoczone grzyby Mun, poszatkowane, doprawiamy sosem sojowym i przyprawą chińską ( np. 5 smaków - Kamisa), uważajcie bo jest bardzo ostra. Dusimy wszystko aby było mięciutkie. Odstawiamy.
 
 
Makaron chiński zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach będzie gotowy. Makaron przed zalaniem potnijcie na króciutkie kawałeczki. Makaron mieszamy z pozostałymi warzywami.
 
Papier ryżowy moczymy wodą, nakładamy na środek farsz rolujemy w długie rolki, możecie sajgonkę zawinąć w dwa papiery ryżowe, po usmażeniu będzie jeszcze bardziej chrupka, ja zawijam w dwa ;-)
 
 
Sajgonki smażymy na oleju, jemy z sosem do sajgonek (koniecznie ;-) jest rewelacyjny)

 Przepyszne !!! polecam!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI