września 22, 2013

Dorada w sosie śmietanowym z zapiekanką cukiniowo - ziemniaczaną


Składniki:

- 2 szt. dorady
- małe opakowanie śmietany 30%
- przyprawa do ryb
- sól morska
masło, oliwa z oliwek


Zapiekanka:

- masło
- ziemniaki w plasterkach
- cukinia zielona starta na tarce o dużych oczkach
- jajko
- sól pieprz


W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy plasterki ziemniaków, oprószamy solą, układamy startą cukinię wymieszaną z jajkiem i doprawioną solą i pieprzem, ponownie układamy plasterki z ziemniaków, skrapiamy oliwą z oliwek posypujemy solą. Zapiekamy w piekarniku około 50 minut.

 
 
Doradę układamy w drugim naczyniu, wysmarowanym oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą do ryb, skrapiamy cytryna i oliwą, zapiekamy około 20 minut, po tym czasie rybę zalewamy śmietaną wcześniej wymieszaną z solą morską, zapiekamy ponownie około 5- 10 minut.
 
Smacznego!!!
 
 Pozdrawiam cieplutko!!!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI