180 g mąki pszennej
3g suszonych drożdży
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek 1-2 łyżki
około 0,6 szklanki letniej wody (140-150ml)
Drożdże rozpuszczamy w wodzie z odrobiną mąki, odstawiamy na 10 minut. Rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręką ciasto. Ciasto ma mieć pulchną konsystencję, gdyby było zbyt gęste lub twarde dodajcie łyżkę wody letniej i ponownie wyrabiamy. Jak osiągniemy wyrobioną kulę, podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło.
Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy placki, lub wykładamy blaszkę w jakiej chcemy upiec pizzę.
Moja rada: jeżeli chcecie skrócić troszkę czas oczekiwania aby rozczyn zaczął pracować, to dodajcie pół łyżeczki cukru do rozczynu. Ciasto szybciej urośnie ;-)
Składniki na pizzę 3 sery:
- 1/4 opakowania sera feta
- 3 oscypki
- kulka Mozarella
- 1/4 cebuli
- 2 pomidory malinowe
- 15 plasterków salami
- świeża bazylia (posypujemy pizzę po upieczeniu)
Na blaszce wykładamy składniki w następującej kolejności: pomidory w cienkie plasterki, salami, cebulka, sery. Pieczemy około 40 minut.
(Ja swoją pizzę robię na bardzo dużej blaszce z otworami w podstawie, dzięki temu, powietrze przechodzi przez pizzę i jest bardziej chrupiąca, przypina smak pizzy z pieca, polecam Wam taki zakup jak znajdziecie nie będziecie żałować ;-) ).
Smacznego!
biorę udział w akcji:
Świetna pizza, fajnie wygląda i pewnie smakuje równie dobrze :))
OdpowiedzUsuńOscypek super się komponuje! Dzięki za odwiedziny ;-))
UsuńJakie cieniutkie ciasto :). Ciekawe czy też mi takie wyjdzie :).
OdpowiedzUsuńJa robię na wielkiej blaszce to dlatego ;-)
Usuń