Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami jakże prostym i smacznym pomysłem na szybki deser. Zapiekane owoce pod kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też!
Owoce które użyłam:
- brzoskwinie z puszki
- jabłka
- świeże figi
składniki na kruszonkę:
- masło
- cukier kryształ
- mąka pszenna
Proporcje jakie należy zachować robiąc kruszonkę:
1 część masła (np. 4 łyżki), 1 część cukru (4 łyżki), 2 porcje mąki (8 łyżek). Wszystko wyrabiamy w misce, i jak sama nazwa wskazuje kruszonka ma się kruszyć, ma mieć formę troszkę sypką troszkę pozlepianą.
Kokilki smarujemy masłem, układamy pokrojone w kostkę (sporą) jabłka, brzoskwinie, i figi w plasterkach. Wszystko posypujemy kruszonką (duuużo kruszonki ;-D )
Wstawiamy do pieca temp.: 200 stopni C, czas 25- 30 minut. Kruszonka ma się przyrumienić.
Rada:
Smak możecie wzbogacić dodając przyprawy typu: cynamon lub kardamon.
Smacznego!
uwielbiam wszystko co z kruszonką;)
OdpowiedzUsuńTo co wszyscy lubią - kruszonka! Mniam! :))
OdpowiedzUsuń