sierpnia 13, 2019

Curry z zieloną soczewicą i cukinią



Kremowe i aromatyczne curry to bez względu na porę roku zawsze dobra propozycja. Miałam sporą ilość cukinii do wykorzystania więc to danie było najlepszą z możliwych opcji. Ten można by rzecz warzywny i gęsty gulasz możecie zjeść z chrupiącą i rumianą kromką pieczywa bądź z ugotowanym ryżem, kaszą czy makaronem. Danie jest mocno uniwersalne, przez co możecie je podać z dowolnymi dodatkami.
Curry jest kremowe, gęste i sycące poprzez dodatek soczewicy.



SKŁADNIKI NA CURRY Z SOCZEWICĄ:

- 3 ząbki czosnku
- 1-2 cm korzenia mbiru
- 3 łyżki imbiru marynowanego wraz z zalewą
- 1 szalotka
- kubek suchej zielonej soczewicy 
- duża cukinia lub dwie małe
- 1/2 puszki mleczka kokosowego 82% kokosa
- 500 ml wody
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy
- 2 łyżeczki curry
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/5 łyżeczki papryki ostrej
- szczypta lub dwie cynamonu
- sól
- 4 liście kafiru (limonki) lub sok z 1/3 limonki
- świeże zioła (kolendra, bazylia tajska, bazylia )


Zieloną soczewicę zalej wrzątkiem i odstaw najlepiej na 2 godziny, ja soczewicy nie namaczam, ale po ugotowaniu dania, zostawiam je na indukcji jeszcze na 1-2 godziny, dzięki czemu soczewica jest miękka, inaczej będzie al dente, mi to nie przeszkadza, wręcz przeciwnie taką lubię, ale mój mąż woli np. bardziej kremową.


Na patelni, na oliwie podsmaż pokrojone na kawałeczki czosnek, cebulę, imbir świeży, cukinia w kostkę i przyprawy, całość dusimy aż cukinia puści sok. Dodaj wodę, mleczko kokosowe i pozostałe składniki, przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Dopraw solą i sokiem z limonki jeśli jest taka potrzeba.
Danie podałam ze zrumienionymi na grillu grzankami. Całość posyp ziołami i gotowe!

Smacznego daj znać jak Ci smakowało!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI