sierpnia 13, 2019

CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY i SZASZŁYKI Z KREWETEK



Szybkie curry z kukurydzą z kolby to danie, które robię kilka razy w roku. Uwielbiam młodą, słodką kukurydzę nadaje się do grillowania, pieczenia i gotowania, wymaga bardzo krótkiej obróbki cieplnej.  Nadaje słodkiego smaku daniom i mocno je łagodzi. Szaszłyki z krewetek robię wtedy kiedy nie mam czasu albo kiedy nie chce mi się nic nowego z nich wymyślać, to taki mój pomysł, który zawsze pasuje niemalże do każdego dania i co najważniejsze jeszcze mi się nie znudził i smakuje każdemu.
Całe danie jest bardzo dobrze zbilansowane w smaku, bo mamy słodką kukurydzę przełamaną w smaku cytrynowym imbirem, mamy ziarna czarnego sezamu i olej sezamowy, który nadaje takie charakterystycznego smaku tego typu daniom, jak i mamy charakterne krewetki, które sprawiaj, że danie nie jest nudne!
Polecam kwadrans na obiad i gotowe ;-)




SKŁADNIKI:



CURRY Z KUKURYDZĄ Z KOLBY


- 1 kolba kukurydzy
- 1 mała lub średnia cebula u mnie czerwona
- 3 ząbki czosnku polskiego
- kawałek startego na tarce imbiru (około 0,5 cm)
- 3 łyżki imbiru marynowanego w zalewie (kupicie w każdym markecie ja wybieram zawsze różowy)
- 1/4 awokado lub więcej max 1/2
- oliwa z oliwek lub olej kokosowy lub olej rzepakowy
- przyprawy: słodka papryka, papryka ostra, kumin, curry, mieszanka przypraw do kuchni indyjskiej - jeśli nie masz to dwie szczypty kardamonu i cynamonu)
- 1/2 puszki mleczka kokosowego 82% kokosa
- imbir świeży, awokado, cebulę, czosnek podsmażamy przez 3 minuty, dodaj przyprawy podsmażamy dalej, nożem odcinamy z kolby kukurydzę i dodajemy na patelnię, podsmażamy przez 1 minutę, dodajemy mleczko kokosowe i szklankę wody, imbir marynowany wraz z zalewą, sporo świeżej kolendry i bazylii tajskiej,  całość gotujemy przez około 8 minut. W tym czasie robimy krewetki.


KREWETKI W GLAZURZE
- 12 krewetek tygrysich
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki sos sojowy świeżo warzony lub ciemny jeśli nie masz
- chili wedle uznania
- 1 łyżka sos Worcestershire (ciężko go zastąpić czymś innym, polecam kupić, jeśli nie masz, to taki klasyk z niezmienioną recepturą od lat 30 tych)
- mąką ryżowa 3/4 łyżeczki
-sól do smaku ale bardzo mało sos sojowy jest dość słony!
- otarta skóra z cytryny

Na patelni żeliwnej rozgrzej tłuszcz, dodaj skórkę z cytryny i szaszłyki z krewetkami, podsmaż krewetki po 40 sekund  do 1 minuty z każdej ze stron, dodaj sos sojowy,  sos Worcestershire, chilli, gotuj 1 minutę. Zdejmij z ognia patelnię, zdejmij szaszłyki, dodaj 2-3 łyżki wody i mąkę ryżową, całość szybko wymieszaj i zagotuj na ogniu, powstanie piękna aromatyczna glazura. Szaszłyki smarujemy glazurą.

ponadto:
- dojrzałe mango
- sezam czarny
- olej sezamowy




Curry nałóż do miseczek, podaj z pokrojonym z cienkie plastry mango, sezamem i szaszłykami z krewetek. Całość skrop olejem sezamowym - uważaj to aromatyczny olej dodajemy tylko troszkę! Dodaj świeże zioła jak kolendra i jedz ze smakiem! Na zdrowie! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI