sierpnia 04, 2019

Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca. Orientalna surówka z mango i ogórka.




To danie z krewetkami jest przepyszne, uwielbiam takie połączenia smaków, to trochę taki ukłon w stronę kuchni tajskiej, ale niezbyt dosłowny, raczej z przymrużeniem oka. Przepis na krewetki w sosie kokosowym, jest przede wszystkim bardzo prosty i szybki. Całość zrobicie w czasie kiedy będzie się gotował makaron. Ja uwielbiam właśnie takie szybkie gotowanie. Sos jest kremowy i aromatyczny, a surówka to totalny sztos. Lubię kiedy jakoś wpadam na takie pomysły, z których potem jestem na maxa duma. Myślę, że ta surówka w tajskim stylu wjedzie do waszego menu na stałe. Jest lekka, mocno orzeźwiająca i super się nadaje do wszelakich dań typu curry itp. Także korzystajcie z przepisu ile tylko się da!





SURÓWKA Z OGÓRKÓW I MANGO W WYRAZISTYM SOSIE


- 3 ogórki gruntowe
- 1/4 dojrzałego mango
- 1 mała gruszka (słodka ale niezbyt dojrzała)
- 1 łyżeczka melasy
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka syropu daktylowego ( w zastępstwie syrop z agawy, klonowy lub miód)
- oliwa z oliwek wedle uznania (u mnie około 1 łyżka)
- sól
- czarny sezam
- kilka posiekanych listków bazylii
- łyżeczka zalewy z marynowanego imbiru
- sok z cytryny do smaku (w zastępstwie ocet ryżowy)


Ogórki, mango i gruszkę obierz ze skórki, potnij na mandolinie, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj odstaw na czas przygotowania potrawy.




Krewetki w sosie kokosowym z orzechami nerkowca.



składniki:
- 2 porcje dowolnego makaronu (u mnie z mąki durum kokardki, ale jakbym miała w domu spaghetti to bym wybrała ten rodzaj, lub tagliatelle )

 Makaron gotujemy w osolonym wrzątku.


- około 15 krewetek
- 2 ząbki czosnku
- dwie garście liści buraka - botwinka
- trzy garście rukoli
- 2 łyżki masła
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
- papryka ostra lub chilli do smaku
- puszka mleczka kokosowego
- 4 łyżki marynowanego różowego imbiru wraz z zalewą
- 4 liście limonki- kafiru
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- około 10 -15 listków bazylii

ponadto garść nerkowców

Nerkowce upraż na suchej patelni.

Na patelnię dodaj masło, dodaj posiekany czosnek, liście kafiru, krewetki, rukolę i botwinkę. Przesmaż wszytko 2-3 minuty. Dodaj przyprawy i przesmaż całość przez minutę. Wlej mleczko kokosowe, dodaj zioła i resztę składników. Całość zagotuj i gotuj na małym ogniu około 3 -4 minuty.
Dodaj makaron całość wymieszaj, wyłóż na talerze posyp orzechami nerkowca, podawaj z surówką.
Pyszne!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI