Za dobre, jednym słowem to jest za dobre ;-). Idealne kruche ciasto, masa soczystych owoców i lody waniliowe. To jest rozpusta w czystej postaci, ciasto mocno wciąga i uzależnia. Luby na raz zjadł dwie duże porcje heheh. Naturalnie ciasto kruche otrzymacie tylko używając masła, nie margaryny. Tłuszcz mleczny jest niezbędny do prawidłowej struktury ciasta. Ale powiem Wam też, że masło - masłu nie równe, choć wyszło trochę z tego masło maślane ( ;-) ) to wiem, że wiecie o co mi chodzi. Masło musi mieć 82- 83% tłuszczu, tylko takie nadaje się do wypieku tarty. Wiadomo, że niestety niektórzy oszukują w tym temacie, ja stosuje trik Magdy Gessler i w sklepie zawsze staram się tak jakby zgnieść masło w palcach, jeśli się poddaje to najprawdopodobniej nie ma tyle tłuszczu, lub druga opcja dopiero co zostało wyłożone do lodówki heheh i jest jeszcze miękkie.
Ale zawsze wybieram to bardzo twarde, to najlepszy prognostyk.
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE NA TARTĘ:
- 220 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 2 jajka
- 3 płaskie łyżki miałkiego cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W/w składniki zagniatamy metalowym mieszadłem do kruchego ciasta. Ciasto owiń folią i wstaw na kwadrans do lodówki. Wylep formę na tartę i od razu układaj resztę składników.
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego
- 4 -5 brzoskwini muszą być dojrzałe
- duża garść borówek
- opcjonalnie dwie łyżki brązowego cukru
Ciastem wylep formę, posmaruj dżemem, ułóż pokrojone w plastry brzoskwinie, borówki. Wstaw do nagrzanego pieca, temp. 180 stopni C.
Pieczemy godzinę.
Wyjmij przestudź 20-25 minut.
Podawaj lekko ciepłą z kulką lodów waniliowych.
Pyszne!!!
Ciacho wygląda obłędnie! Z dodatkiem lodów waniliowych musi być naprawdę pyszne!
OdpowiedzUsuńJest pyszne bardzo polecam ;-)
Usuń