Bezglutenowe gofry z komosy ryżowej chodziły za mną już długo, wymyśliłam je sobie w głowie jakiś czas temu, ale jakoś nie miałam okazji zrobić. Na blogu już dzieliłam się z Wami pomysłami na niezliczoną ilość gofrów na wytrwanie, jak te choćby z kaszy jaglanej czy też te warzywne przygotowane z marchewki.
Przygotowanie gofrów z komosy ryżowej jest bardzo proste, ważny jest czas smażenia i temperatura. Pierwszy raz smażyłam gofry na pełnej mocy gofrownicy, dotychczas nie potrzebowałam przy żadnym cieście aż tak wysokiej temp. Czas smażenia jest około dwukrotnie dłuższy od standardowego smażenia gofrów. Wszystko dlatego, że ciasto jest gęste i dosyć wilgotne i musi dobrze się wysmażyć.
Gofry przygotowałam z salsą z pomidorów i w gruncie rzeczy już takie były pyszne, ale postanowiłam dodać do nich "białko" w postaci grillowanych krewetek i roladek z bakłażana nadziewanych burattą. Także wyszła mi taka full opcja dania, ale całość to jest petarda.
Naturalnie możecie je przygotować w dowolnej formie. Same grillowane bakłażany nadziewaną burattą to jest powiem Wam sztos totalny, polecam nie tylko na gofry ale na grilla!
Bezglutenowe gofry z komosy ryżowej:
- 3 szklanki ugotowanej komosy ryżowej ( u mnie czerwona)
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 białko
- 3 duże łyżki masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- przyprawy ( standardowo sól, u mnie dodałam trybulę, zioła możesz dodać w zależności od tego jakich dodatków użyjesz np. zioła prowansalskie czy też bazylię)
Ugotowaną komosę ryżową odcedzoną na sicie, miksujemy blenderem na jednolite gładkie ciasto. Masło nadaje chrupkość ciastu więc go nie zamieniaj na olej.
Ciasto jest dość gęste, nakładam łyżkę na wcześniej dobrze wysmarowaną olejem gofrownicę i tak jakby zgniatam całość gofrownicą i smażę.
Gofry smażymy mniejsze, nie na całą powierzchnię gofrownicy, nie otwieramy gofrownicy przed upływem pieczenia. Gofrownica musi być o dużej mocy i musi być ustawiona na maximum.
Smażymy aż para przestanie się wydobywać.
Gofry studzimy na kratce.
Salsa: 2 pomidorki, 1/3 papryki, natka, bazylia świeża, oliwa z oliwek.
Krewetki: krewetki smarujemy oliwą z oliwek, smażymy na grillowej patelni, oprószamy solą i gotowe.
Bakłażany: bakłażana kroimy na cienkie plastry, solimy dużą ilością soli i czekamy 15 minut, aż się "spoci", opłukuje pod wodą, skrapiam oliwą z oliwek i grilluje z każdej strony.
Plaster smaruje obficie burattą i zwijam. Na gofra możesz też po prostu położyć plaster bakłażana i posmarować burattą bez konieczności rolowania.
Składniki układam na gofrze, trochę salsy, bakłażan i dwie krewetki, jemy od razu, ponieważ soki z salsy będą rozmiękczać gofry, więc robimy i jemy od razu.
Polecam pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.