Gofry warzywne z marchewki, pietruszki i ziemniaków, to zdecydowanie zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujecie zawsze wtedy kiedy mogłoby się wydawać, że nie ma nic w lodówce. Są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych gofrów. Gofry możecie podać z wieloma różnymi dodatkami, odrobiną świeżych ziół, sera koziego, grillowanych warzyw czy z orzechowym pesto.
Jakiś czas temu na Instagramie pokazywałam Wam te gofry!
Przygotowane z warzyw, smakują wybornie i są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych tradycyjnych. Można je przygotować na wytrawnie, u mnie z szynka parmeńską, musem z awokado i orzeszkami pinii.
SKŁADNIKI:
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 2 małe ziemniaki
- 4 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
Warzywa zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki wymieszaj. Smaż na mocno nagrzanej gofrownicy, na złoty kolor.
MUS Z AWOKADO:
- 1 awokado hass
- sok z 1/2 limonki
Całość ucieramy w moździerzu z odrobiną soli.
Gofry podałam z plastrami szynki parmeńskiej, musem z awokado, listkami bazylii i orzeszkami pini.
Obłędnie dobre!
Zrób i poleć przepis na blogu znajomym!
Ale świetny pomysł na zdrowe gofry!
OdpowiedzUsuńŚwietnie! ;-)
OdpowiedzUsuń