sierpnia 10, 2019

Prażona cieciorka z kremowym ryżowym makaronem i serem halloumi!



Przepis na obiad z makaronem ryżowym i prażoną cieciorką troszkę pokazywałam Wam na stories na moim Instgramie - smyk w kuchni blog. Co najważniejsze danie jest proste do zrobienia, działamy na dwie patelnie i na dobrą sprawę mamy obiad w 15- 20 minut. Smaki bardzo dobrze się uzupełniają, mamy chrupką cieciorkę, kremowy sos na bazie mleczka kokosowego, pyszne skarmelizowane pomidorki, dużo ziół w postaci kolendry czy bazylii, no i ukochane awokado. Tak sobie myślę, że to danie mogłoby być w jakieś fajnej knajpeczce. Jest przepyszne!



KROK 1

CIECIERZYCA o ciecierzycy mówiłam i pisałam już parę razy, od zawsze zachęcam Was do jej samodzielnego gotowania, z kilku powodów. Ekonomiczny: za paczkę suszonej ciecierzycy zapłacicie około 4-5 zł, a otrzymacie ilość około 5 puszek jakby gotowej. Walory smakowe: ta ugotowana w domu jest po prostu smaczniejsza, bardziej kremowa. Nadmiar zawsze mrożę, ale rzadko zostaje nadmiar bo robię od razu hummus, którego nigdy dość!

PRAŻONA CIECIERZYCA

- oliwa z oliwek lub olej
- przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, kumin, curry, sól
- dwie łyżki miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego
- 2 szklanki ciecierzycy
- 1-2 ząbki czosnku
- otarta skórka z 1/4 cytryny

Ugotowaną i osuszoną na ręczniku cieciorkę, wrzuć wraz z pozostałymi składnikami oprócz miodu, na patelnię i smażymy na złoty kolor. Im więcej tłuszczu tym cieciorka będzie bardziej chrupiąca. Ja zużywam tak 3-4 łyżki bo staram się ograniczać jednak spożycie tłuszczy. Jak cieciorka się ładnie podsmaży dodajmy miód, karmelizujemy i wyłączamy patelnię.



KROK 2 

SER HALLOUMI


-  ser kroimy na plastry i smażymy na patelni na zloty kolor, można go również grillować



MAKARON RYŻOWY W KREMOWYM SOSIE Z POMIDORKAMI

SKŁADNIKI:

- gałązka pomidorków żółtych i czerwonych
- mała cukinia
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- garść bazylii (40 listków)
- garść kolendry
- 3/4 puszki mleczka kokosowego 82 % kokosa
- opakowanie makaronu ryżowego
- dwie łyżki miodu
- sok z 1/4 cytryny
- sól, papryczka chilli
- woda

Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, dodaj pomidorki, czosnek i cienkie wstążki cukinii ( zrób np. nożem do sera), dodaj zioła. Całość smaż aż wszystko puści soki i zmniejszy swoją objętość, dodaj miód i całość skarmelizuj. Połowę pomidorków zdejmij z patelni i odłóż do miseczki- będą do podania bezpośrednio na talerzu.
Do reszty dodajmy mleczko kokosowe, 330 ml wody i makaron ryżowy. Gotujemy aż makaron zmięknie. 



Ponadto potrzebujesz do podania:
- awokado
- kolendra i bazylia świeża

Na talerz nakładamy makaron z sosem, obok cieciorkę, pomidorki, awokado, całość posyp obficie ziołami i smacznego! 

Daj znać jak smakowało!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI