stycznia 16, 2019

Gofry z kaszy jaglanej z ajvarem i awokado.



Znacie kogoś kto nie lubi gofrów? Bo ja nie! Ja uwielbiam gofry i zdecydowanie częściej robię je na wytrawnie, niż na słodko. Dlaczego? Z prostej przyczyny, zawsze znajdę na nie jakiś pomysł, który okazuje się totalnym hitem. Tak było z tymi goframi, które musicie spróbować bo są przepyszne. Idealnie kruche a delikatne zarazem, Ajvar Podravka na bazie oryginalnej chorwackiej receptury nadaje im charakteru i kremowości, awokado wzmacnia to odczucie, a szpinak i pestki z dyni nadają kolejnej tekstury, dzięki czemu posiłek jest idealnie chrupiący, a to lubi każdy z Nas!
Gofry z Ajvarem  Podravka możecie też przygotować w wersji mini, wtedy będą idealną i bardzo ciekawą przekąską na niejedną imprezę karnawałową.


Warto podkreślić, ze Ajvar Podravka to pasta warzywna, która powstaje w oparciu o oryginalną recepturę chorwacką. Jej bazę stanową papryka i bakłażany. Nie zawiera konserwantów, sztucznych aromatów i dodatków. Dostaniecie ją w słoiku o dwóch różnych pojemnościach, mniejszy o pojemności 195g- na pierwszym zdjęciu- sprawdzi się na wyjazdy, jako dodatek do wielu dań, do pracy czy uczelnię; bądź w większej bardziej rodzinnej formie o pojemności 350 g, jak na zdjęciach poniżej. 


Polecam Wam gorąco tą pastę, jest pyszna, bardzo aromatyczna i ma ogromnie szerokie pole do zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! 





Składniki na wierzch:

- 1 słoik Ajvaru łagodnego  Podravka
- na każdego gofra garść świeżego szpinaku
- 1 dojrzałe awokado has
- 1/3 kostki sera feta
- pestki z dyni


Na każdego gofra nakładamy dwie łyżki Ajvaru Podravka, jeden lub dwa plastry awokado, garść umytego szpinaku i oprószamy pestkami dyni.

Dla tych, którzy lubią dania mięsne proponuję dołożyć kilka plastrów szynki dojrzewającej.


Przepis na gofry z kaszy jaglanej:

- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 jajka ekologiczne
- 3/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
-100 g sera żółtego startego na tarce

W/w składniki umieść w misie i zblenduj bardzo dokładnie na gładką masę. 




Wskazówki:

Kaszę jaglaną przed gotowaniem wypucz w misce trzy razy, dzięki czemu będzie miała prawidłowy smak i aromat.

Nie rozgotuj kaszy jaglanej, ugotuj ją na sypko, zgodnie z instrukcją producenta.

Gofry smaż zawsze na dobrze nagrzanej gofrownicy, blaty gofrownicy posmaruj olejem rzepakowym i dopiero nalej ciasto i smaż, aż do momentu kiedy przestanie wydobywać się para z urządzenia. Po upieczeniu gofry układamy na kratce i nakładamy w/w składniki.


Życzę smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI