stycznia 20, 2019

Przepis na sernik z lemon curd!


Sernik Lemon curd, ostatnio podawałam Wam przepis na krem- idealny balans między smakiem słodkim i kwaśnym - lemon curd. Dzisiaj właśnie ten krem postanowiłam użyć do sernika. Sernik przygotowałam bez spodu tylko z kremem. Przepis jest dość prosty i zawsze się udaje. Sernik jest lekko kremowy i poprzez dodatek lemon curd ma wyjątkowy smak, przepyszny!







Przepis na sernik z lemon curd

na dużą tortownicę lub prostokątną średnią formę

- 1 kg serka dobrej jakości z wiadereczka (polecam Mój Ulubiony)
- 8 jajek zerówek
- 180 g miękkiego masła
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku śmietankowym
- szklanka mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek lemon curd



W misie robota ucieramy masło, po 4 minutach dodajemy porcjami 100 g cukru na przemiennie z 4 żółtkami. Dodajemy lemon curd i po łyżce sera na przemiennie z pozostałymi 4 żółtkami, cukrem aż do wyczerpania się składników. Dodajemy mleko wciąż ucierając, proszek budyniowy i mąkę.

Białka ubij na sztywno ze szczyptą smaku.

 Całość ucieramy, dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, przelewamy do formy wysmarowanej masłem. 
Pieczemy w kąpieli wodnej.
Tortownicę lub porcelanową formę wstawiamy do większego naczynia, wlewamy wodę około 2-3 cm wysokości.
Całość pieczemy 1,5 godziny w temp 160 -170 stopni C. (każdy piekarnik piecze inaczej kontroluj czas i temperaturę sernika)
Sposób pieczenia: góra i dół
Po upływie pieczenia drzwiczki tylko uchylamy i pozostawiamy sernik jeszcze na 25 minut w piekarniku.
 Potem wyjmujemy tortownicę (lub prostokątną porcelanową formę) z formy z wodą i studzimy całkowicie sernik.
Sernik najlepiej przygotować na noc.

Rano na sernik dodatkowo układamy warstwę lemon curd około 8 łyżek.
Wstawiamy do lodówki na godzinę i gotowe!

Sernik przechowujemy w lodówce lub bardzo chłodnym pomieszczeniu. 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI