stycznia 13, 2019

Przepis na lemon curd od cukierników Paulla Allama i Davida Mcguinnessa





Lemon curd to najsmaczniejszy krem, jaki można zjeść, Uwielbiam go i jeśli tylko gdzieś w kawiarni widziałam z nim ciasto to zawsze je kupowałam. Jest idealny do naleśników, deserów, ciast lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoiczka heheh. Myślę, że jeśli jeszcze nigdy go nie jadłeś to pokochasz ten idelany balans między słodkim a kwaśnym.


Przepis na LEMON CURD wg receptury Paulla Allama i Davida Mcguinnessa


- 10 jaj ekologicznych
- 200 g cukru pudru lub syropu cukrowego
- 250 ml świeżo wyciskanego soku z cytryn
- 300 ml śmietanki 36%


W misie robota umieść sok, cukier puder i jajka, całość wymieszaj przez 2 - 4 minuty.

Dodaj śmietanę i wymieszaj 2 minuty.

W garnku zagotuj wodę i zmniejsz gaz, aby woda delikatnie się gotowała.

Misę robota (metalową) umieść nad gotującą się wodą, misa nie może dotykać wrzątku!
Masę mieszaj trzepaczką tak aby nie powstały grudki, ja używam robota ręcznego i cały czas ubijam masę. Masa się napowietrzy i zrobi żółta, całość gotujemy nad wrzątkiem ciągle mieszając około 12 -15 minut. Gorącą masę przelej do słoiczków, jak wystygnie mocno zgęstnieje i zmieni kolor na jasny pastelowy żółty.

Słoiczki z lemon curd przechowujemy w lodówce, nie dłużej kilka dni, ja zalecam 48 godzin. Choć jestem pewna, że zniknie szybciej eheheh!

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI