Jagodzianki, sezon na jagody ruszył w pełni, choć w tym roku mam wrażenie, że jagód mało! Nie ma pewnie kto zrywać i wcale się nie dziwię. Jagodzianki to nieodzowny element lato, ja czekam cały długi rok, aby raz w roku je wypiec i móc skosztować choć troszkę!
Przepisów na jagodzianki opracowałam już wiele, dla każdego coś dobrego.
Znajdziesz u mnie na blogu przepis na maślane jagodzianki, z małą ilością ciasta i dużą ilością nadzienia. Znajdziesz również przepis na bardzo puchate i lekkie jagodzianki, takie jak robiła moja mama. Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na jagodzianki chrupiące z zewnątrz, puszyste ciasto w środku i skrajnie wypełnione jagodami.
:-)
Bez wątpienia na moim blogu każdy znajdzie swoją ukochaną jagodziankę, w planach mam jeszcze jedne zrobić, w głowie już wymyśliłam przepis, teraz tylko dorwać i kupić jagody! Co muszę przyznać w tym roku jest naprawdę ciężkie i trzeba brykać na ryneczek z samego rana, bo potem to już tylko puste słoiki do oglądania zostają ;-(
PRZEPIS NA JAGODZIANKI
CIASTO SKŁADNIKI:
- 750g mąki pszennej tortowej lub typ 00
- 90 -100 g masła (dodałam 90 g)
- 135 -140 ml mleka
- 35 g drożdże świeże
-3 jaja
- 100 g cukru
rozczyn (składniki na rozczyn pobieramy z w/w ilości): 100 g mąki, 100 ml mleka, drożdże 2 łyżki cukru, wymieszaj i odstaw na 25 minut.
WYKONANIE:
- rozczyn umieść w misie robota, dodaj mąkę
- jaja zmiksuj z resztą cukru na kogiel mogiel
- masło stop w rondelku, ma być letnie, nie może być gorące
- wszystkie składniki umieść w misie robota i zagniataj ciasto 5- 7 minut, odstaw na 35 minut
- po tym czasie ciasto ponownie zagniataj, do momentu kiedy nie będzie kleić się do rąk i będzie pracować na haku
(gdyby ciasto kleiło się do ręki, było rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli będzie wydawać Ci się zbyt tępe dodaj 2 łyżki mleka, wynika to z faktu, że każda mąka chłonie inaczej płynny, dlatego podaje Ci określone typy mąk jakich używam, wielkość jaja też ma znaczenie, pamiętaj aby zawsze o tym pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe ;-) )
Ciasto okryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 h do wyrastania.
Po tym czasie formuj bułeczki.
Ciasto podziel na 8 części.
Każdą wałkuje na duży okrąg, cieńszy na obrzeżach.
Ciasto układam na filiżance, wsypuje jagody (przepis na nadzienie niżej), zlepiam bułeczkę w pierożka, następnie końce pierożka scalam, odwracam bułeczkę i układam na blaszce.
Na 1 bułeczkę używam 3/4 szklanki jagód.
Bułeczki smaruje roztrzepanym jajem i posypuje kruszonką, odstawiam do wyrośnięcia na 35 minut.
Piekę w nagrzanym piecu 170-180 stopni C, czas 35 minut (to są wielkie bułeczki, jeśli zrobisz więcej mniejszych, to skróć czas). Bułeczki piekę na złoty kolor.
grzanie góra -dół
NADZIENIE JAGODOWE:
- jagody duży słoik litrowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżką mąki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- dodaje też pyłek kwiatowy mają wtedy posmak miodowy, można dodać ciutkę skórki z cytryny lub ziarenka z laski wanilii, lub nie dodawać nic ;-)
Życzę smacznego!
Witam, który z przepisów na jagodzianki będzie najlepszy dla kogoś, kogo drożdżowe ciasto nie lubi?:)
OdpowiedzUsuńz każdego wyjdą, zależy jakie lubisz, czy bardziej maślane, czy bardziej puszyste itd
Usuń