lipca 26, 2022

Jagodzianki z dużą ilością jagód!


Jagodzianki, sezon na jagody ruszył w pełni, choć w tym roku mam wrażenie, że jagód mało! Nie ma pewnie kto zrywać i wcale się nie dziwię. Jagodzianki to nieodzowny element lato, ja czekam cały długi rok, aby raz w roku je wypiec i móc skosztować choć troszkę!
Przepisów na jagodzianki opracowałam już wiele, dla każdego coś dobrego. 
Znajdziesz u mnie na blogu przepis na maślane jagodzianki, z małą ilością ciasta i dużą ilością nadzienia. Znajdziesz również przepis na bardzo puchate i lekkie jagodzianki, takie jak robiła moja mama. Dzisiaj przychodzę do Ciebie z przepisem na jagodzianki chrupiące z zewnątrz, puszyste ciasto w środku i skrajnie wypełnione jagodami.
:-)

Bez wątpienia na moim blogu każdy znajdzie swoją ukochaną jagodziankę, w planach mam jeszcze jedne zrobić, w głowie już wymyśliłam przepis, teraz tylko dorwać i kupić jagody! Co muszę przyznać w tym roku jest naprawdę ciężkie i trzeba brykać na ryneczek z samego rana, bo potem to już tylko puste słoiki do oglądania zostają ;-(





PRZEPIS NA JAGODZIANKI

CIASTO SKŁADNIKI:

- 750g mąki pszennej tortowej lub typ 00
- 90 -100 g masła (dodałam 90 g)
- 135 -140 ml mleka
- 35 g drożdże świeże
-3 jaja
- 100 g cukru

rozczyn (składniki na rozczyn pobieramy z w/w ilości): 100 g mąki, 100 ml mleka, drożdże 2 łyżki cukru, wymieszaj i odstaw na 25 minut.

WYKONANIE:

- rozczyn umieść w misie robota, dodaj mąkę
- jaja zmiksuj z resztą cukru na kogiel mogiel
- masło stop w rondelku, ma być letnie, nie może być gorące
- wszystkie składniki umieść w misie robota i zagniataj ciasto 5- 7 minut, odstaw na 35 minut
- po tym czasie ciasto ponownie zagniataj, do momentu kiedy nie będzie kleić się do rąk i będzie pracować na haku 
(gdyby ciasto kleiło się do ręki, było rzadkie dodaj 2 łyżki mąki, jeśli będzie wydawać Ci się zbyt tępe dodaj 2 łyżki mleka, wynika to z faktu, że każda mąka chłonie inaczej płynny, dlatego podaje Ci określone typy mąk jakich używam, wielkość jaja też ma znaczenie, pamiętaj aby zawsze o tym pamiętać przygotowując ciasto drożdżowe ;-) )

Ciasto okryj ściereczką i odstaw na 1,5 do 2 h do wyrastania.
Po tym czasie formuj bułeczki.
Ciasto podziel na 8 części.
Każdą wałkuje na duży okrąg, cieńszy na obrzeżach.
Ciasto układam na filiżance, wsypuje jagody (przepis na nadzienie niżej), zlepiam bułeczkę w pierożka, następnie końce pierożka scalam, odwracam bułeczkę i układam na blaszce.
Na 1 bułeczkę używam 3/4 szklanki jagód.
Bułeczki smaruje roztrzepanym jajem i posypuje kruszonką, odstawiam do wyrośnięcia na 35 minut.
Piekę w nagrzanym piecu 170-180 stopni C, czas 35 minut (to są wielkie bułeczki, jeśli zrobisz więcej mniejszych, to skróć czas). Bułeczki piekę na złoty kolor.
grzanie góra -dół


NADZIENIE JAGODOWE:

- jagody duży słoik litrowy
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżką mąki
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- dodaje też pyłek kwiatowy mają wtedy posmak miodowy, można dodać ciutkę skórki z cytryny lub ziarenka z laski wanilii, lub nie dodawać nic ;-)

Życzę smacznego!



super jagodzianki






 

2 komentarze:

  1. Witam, który z przepisów na jagodzianki będzie najlepszy dla kogoś, kogo drożdżowe ciasto nie lubi?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z każdego wyjdą, zależy jakie lubisz, czy bardziej maślane, czy bardziej puszyste itd

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI