lipca 08, 2019

Pomysł na letni obiad - dorada na parze i lekka sałatka z bobu


Sałatka z bobem - pomysł na szybki obiad.


Pomysły na letni obiad zawsze kojarzą mi się z lekkością, warzywami i świeżością. Latem każdy z nas lubi czuć się lekko, ja stawiam w tym czasie na proste posiłki, nieskomplikowane połączenia i sprawdzone smaki. To, że jestem rybożercą to już wiecie dawno, także chyba kolejny pomysł na rybę -Was nie dziwi ;-). Ale tym razem, dawno nie widziana u mnie dorada i fajny pomysł na sałatkę z bobem. 
Bób zazwyczaj każdy z nas kupuje, gotuje w osolonej wodzie i w takiej postaci je. A pomysłów na bób jest cała masa - jeśli nigdy nie robiliście to musicie zrobić hummus z bobu. Mam nadzieję, że uda mi się tutaj na blogu, teraz kiedy mam trochę mniej pracy, przemycić, jak najwięcej takich przepisów, które pojawią się u mnie na co dzień  w kuchni. 

Dorada to ryba dość delikatna, ma stosunkowo mało ości i po wyjęciu szkieletu w gruncie rzeczy można ją jeść spokojnie. Dlatego jeśli nie lubisz grzebać w rybce i wydłubywać z niej co chwilę ości to polecam Ci tą rybę. Zazwyczaj sprzedawane dorady są też niewielkie, takie idealne na jedną porcję, co zdecydowanie ułatwia zakupy.
Ryby najzdrowsze i najsmaczniejsze to te, które w jak najmniejszym stopniu przetwarzamy. Więc najlepiej wrzucić je na grilla, zrób na parze albo upiecz w piekarniku. Na samym końcu sięgnij po patelnię i smażenie.

Przepis na DORADĘ  i SAŁATKĘ Z BOBEM


- 2 dorady
- koperek
- 2 ząbki czosnku
- kilka plastrów cytryny

Ryby umyj, oczyść, osusz, ułóż w koszu w parowarze, do środka do ryby włóż koperek,zgnieciony ząbek czosnku i przekrojony plaster cytryny. Nastaw czas - tutaj każde urządzenie działa trochę inaczej więc nie będę podawała stałego czasu, ale u mnie to było 12 minut, z czego pierwszych 4-5 to czas aby pojawiła się para.
Ryba nie wymaga długiego procesu obróbki, pamiętaj aby jej nie przesuszyć.


SAŁATKA Z BOBEM


- 350 g ugotowanego i obranego ciepłego bobu
- 2 pomidorki malinowe (teraz sięgnij np. po czarne albo typu bawole serce)
- świeżo posiekany koperek
- olej tłoczony na zimno z pestek dyni (ale możesz użyć rzepakowego tłocznego na zimno, lub oliwy z oliwek)
- wedle uznania chilli
- sól himalajska, sok z cytryny

W/w wymieszaj i gotowe.



Wskazówki:

- jeśli masz parowar lub termomixa to ugotuj bób na parze, ja tak właśnie zrobiłam jest rewelacyjny, ma ładniejszy kolor i po prostu lepiej smakuje.
- sałatka smakuje tez bardzo fajnie na zimno, myślę, że idealnie by pasowała do dań z grilla z drobiu lub do warzywnych przysmaków.
- sałatkę robiłam również z dodatkiem podsmażonej drobno pokrojonej cukinii też jest rewelacyjna. Myślę, że równie dobrze sprawdziłby się bakłażan.

Smacznego życzy Karola!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI