czerwca 28, 2019

Jak zrobić domowe frappuccino czekoladowe, nawet dla najmłodszych?!

 

Za oknem upalnie dlatego chłodzimy się od środka zimnymi napojami, woda z kostkami lodu i cytryną to podstawa przy tak wysokich temperaturach. Ale wiadomo, że ona z czasem się nudzi i przychodzi nam ochota na coś pysznego, kremowego i zimnego. Najlepszy napój to frappuccino, jest to forma mrożonej kawy, ale w formie tak jakby szejka. Świetna opcja nie tylko dorosłych ale również dla dzieci, jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Frappuccino można pić o dowolnej porze dnia bo bazą jest zbożowa Kawa Inka.


SKŁADNIKI:

- 2 łyżeczki Kawy Inka ( u mnie czekoladowa)
- 150 ml mleka (roślinne lub krowie)
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 100 ml wrzątku

Przygotuj dwa pojemniki do mrożenia lodu.
Do jednego pojemnika wlej zimne mleko i wstaw do zamrożenia.
W filiżance zaparz kawę Inkę i poczekaj aż ostygnie, przelej do pojemnika na lód, również zamroź.
W blenderze kielichowym umieść kostki zamrożonego mleka i zamrożonej kawy Inki (jeśli chcesz wzmocnić smak możesz dodać jeszcze jedną łyżeczkę kawy Inki), wszytko zblenduj na gładką masę. Przelej do wysokiej szklanki, na wierzch posyp odrobiną kawy inki. Gotowe!

Wskazówka: smak frappuccino możesz dowolnie zmieniać, ja robiłam również w wersji z zamrożonym bananem, do składników w/w dodałam połowę zamrożonego banana, wyszło również pyszne! 

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI