Pieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście.
Proste danie jednogarnkowe
PIECZONE ZIELONE SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA
dla 2 osób
- pęczek zielonych szparagów
- 2 steki z tuńczyka
- 2 gałązki pomidorków cherry
- 2 szalotki
- około 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu z agawy
- sól morska
Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia.
Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce mi się wołać o pomstę do nieba. Nie rozumiem kompletnie po co robić coś, jak nie wiemy jak?
Szparagi to delikatne zielone warzywo, czas obórki nie może być zbyt długi, z prostej przyczyny wysuszymy je, spalimy i kompletnie nie będą się nadawały do zjedzenia.
Najważniejsze to:
- odcinamy zdrewniałą końcówkę szparaga (kto by chciał jeść "drewno"??? )
- jeśli nie mamy bardzo młodych i jędrnych szparagów usuwamy nożykiem do szparagów skórkę
- szparagi pieczemy zawsze z dodatkiem czegoś słodkiego ( tak, jak i gotujemy je w wodzie z solą i z dodatkiem cukru) czyli np. polewamy je odrobiną miodu lub syropu z agawy, ponieważ wtedy smakują najlepiej,
- do pieczenia zawsze używamy jakiegoś tłuszczu; oleju, oliwy czy masła, w innym wypadku po prostu je wysuszysz i tyle ;/
- ja zawsze do naczynia ze szparagi dodaje 2 -4 łyżki wody, dzięki temu mam pewność, że będą upieczone ale i zarazem soczyste nadal
- sposób pieczenia zależy od piekarnika, ale u mnie najlepiej sprawdza się góra piekarnika i termoobieg
Szparagi umyj, obierz odetnij końcówkę. Ułóż je na blaszce do pieczenia, polej oliwą i syropem z agawy, oprósz solą, na szparagi połóż steki z tuńczyka, skrop oliwą. W naczyniu ułóż pomidorki i pokrojoną w ćwiartki szalotkę. Skrop oliwą. Pieczemy do momentu kiedy ryba będzie dobra a pomidorki pęknie im skórka. U mnie 175 stopni C czas około 18 minut. Ale każdy piekarnik piecze inaczej. Pamiętaj też, że czas pieczenia dostosuj do grubości steków, moje były pokaźne. Jeśli steki z tuńczyka masz cienkie to wystarczy im zaledwie kilka minut w piekarniku, więc wtedy dodaj je na blaszkę po upływie 5 -10 minutach pieczenia warzyw.
Jak widzisz na zdjęciu szparagi nadal zachowały swój piękny zielony kolor, nie są spalone ani przesuszone. Tak powinny właśnie wyglądać po upieczeniu ;-)
Pieczone szparagi z tuńczykiem i pomidorkami możesz zjeść jako danie, lub podać np. z kaszą czy ryżem. Ja wybrałam dziki ryż, który idealnie skomponował się z daniem. Do ryby podajemy plaster cytryny. Prościzna! Zrób koniecznie to danie i daj znać. Jeśli masz ochotę wyślij zdjęcie dania na mojego Faceboka - Smykwkuchni.
Wygląda ekstra, a co myślisz o tym żeby zrobić takie kotlety z tuńczyka z puszki? Ale takie lepszego w kawałkach lub "stek". Bo jednak stek taki ze stoiska to kosztuje majątek...
OdpowiedzUsuńHej, steki z tuńczyka znajdziesz np. w Biedronce nie są drogie, znajdziesz też w eLeclerk tu znajdziesz świeże niemrożone. Z puszki to jednak bym już nie obrabiała cieplnie.
Usuń