czerwca 04, 2018

Drożdżowe bułeczki z czereśniami i rabarbarem!

czeresnie, drozdzowe,



Bułeczki drożdżowe zwane potocznie drożdżówkami to chyba mój ulubiony wypiek. Lubię przygotowywać drożdżowe ciasto, lubię jego zapach unoszący się w domu. Uwielbiam drożdżówki na śniadanie z dużą ilością owoców pod grubą warstwą kruszonki. Puszyste i najlepiej jeszcze ciepłe. W czerwcu można je przygotować z każdymi owocami, które będą w sezonie. Koniecznie zapisz przepis i smakuj razem z nami!


bulki drozdzowe z kruszonka,


Przepis na bułeczki drożdżowe z owocami:

- 550 g mąki pszennej typ 550 + 100 g na kruszonkę
- 100 g masła + 50 g masła na kruszonkę
- 180- 200 ml mleka (ciepłego ale nie gorącego!)
- 1/2 szklanki cukru + 100 g cukru na kruszonkę
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka wiejskie

Mąkę przesiej przez sitko do miski. W mące zrób dołeczek. Do dołeczka pokrusz drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj z częścią mąki na gęstą papkę. Tak powstaje rozczyn. Odstaw na 25 minut w tym czasie podwoi swoją objętość.
Masło stop w rondelku i wystudź aby było ciepłe ale nie gorące.
Jajka roztrzep trzepaczką z pozostałym cukrem.
Do miski z rozczynem dodaj jaja z cukrem, resztę mleka i zacznij zagniatać ciasto. Dodaj tłuszcz i wyrabiaj ciasto.
Gdyby ciasto było za lepkie za rzadkie dodaj 3 łyżki mąki. Pamiętaj, że przy cieście drożdżowym jego struktura będzie zależała od użytej mąki, temperatury otoczenia czy wielkości jaj. Więc te 2-4 łyżki mąki to zawsze taka granica plus minus.
Ciasto wyrabiamy około 10- 15 minut, przykrywamy ścierką i czekamy około 1 godziny. W gorące dni zazwyczaj po 40 minutach ciasto wyrośnie i jest gotowe do dalszej pracy.
Połowę ciasta wyłóż na stolnicę i podziel na mniejsze kawałki, z każdego uformuj blat - bułkę. Potem to samo zrób z drugą połową. Z tej ilości wyszło mi 12 drożdżówek.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, poukładaj blaty ciasta na bułeczki, na wierzchu poukładaj umyte i osuszone owoce.

Zrób kruszonkę zmieszaj cukier(100 g), mąkę (100 g) i masło (50 g) na kruszonkę, posyp nimi bułeczki i wstaw na 35 do 40 minut do piekarnika. Temp. 160 -170 stopni C.
Pieczemy na złoty kolor. Gotowe!

Bułeczki możesz też zrobić bez kruszonki, wtedy przed pieczeniem posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem.

bułeczki drożdżowe

drożdżowki, drozdzowe, drodzowki,

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI