Kluski leniwe tak u mnie mówi się na kluseczki przypominające kopytka, z tą różnicą, że są one z białym serem. Podawane zawsze na słodko np. ze śmietaną lub jogurtem oprószone delikatnie cukrem. Latem zawsze z owocami- truskawki sprawdzają się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej, jak grzeszyć to już z przytupem!
PRZEPIS NA KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM
Kluski leniwe robimy na tej samej zasadzie, jak kluski śląskie. Tj. PROPORCJI
Gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Wybierz te odmiany mączystej i w kolorze mocno żółtym.
Ziemniaki studzimy całkowicie, najlepiej na kluski nadają się tzw wczorajsze ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki ( np. 1,5 kg czy 2 kg) przeciśnij przez praskę lub dobrze utłucz tłuczkiem do ziemniaków.
Masę przełóż do miski i ubij dłonią na gładko ( tak jak gładkie jest lustro wody na jeziorze ;-) ).
Zaznacz teraz w tym kole 1/4 ilości. Wyjmij ją i odłóż gdzieś na bok, w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dodaj wyjęte ziemniaki.
To jest właśnie ta proporcja.
Dodaj ser biały na 1 kg ziemniaków - 250 g sera białego najlepiej twarogu bardzo dobrej jakości.
Ciasto zagniatamy. Przenosimy na stolnicę. Dzielimy na części, robimy wałeczki. Kroimy na równe kluski.
Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy gaz, jak wypłyną gotujemy 1-2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Smażymy na złoty kolor a maśle lub oleju rzepakowym.
Podajemy ze śmietaną i truskawkami.
Polecam bardzo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.