Idealne ciasto na lato to takie z dużą ilością owoców! Z bardzo dużą ilością kruszonki! Puszyste, uwodzące aromatem i smakiem. Właśnie takie jest najlepsze, waniliowe drożdżowe z truskawkami, morelami i czereśniami. A wszystko pod grubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest pyszne!
To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy i przenieść się w czasy dzieciństwa, poczuć ten błogostan! Koniecznie do zrobienia.
Przepis na ekspresowe i puchate ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 4 jajka wiejskie
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny Palma
- ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
- 1 opakowanie drożdży instant
-1/2 szklanki mleka
Kruszonka:
- 70 g margaryny Palma
- 140 g mąki
- 140 g cukru
Ciasto wykonanie:
W misce wymieszaj mąkę z drożdżami.
Dodaj jajka utrzepane rózgą z cukrem, mleko, stopioną margarynę w rondelku (ciepła ale nie gorąca!) i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy energicznie przez 12 -15 minut. Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie z w/w składników w misce, robimy kruszonkę, mieszając je ze sobą.
Owoce:
- 250 g truskawek
- 150 g czereśni
- 5 moreli
Na ciasto układamy osuszone owoce, posypujemy obficie kruszonką.
Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temp 165 - 175 stopni C, w zależności, jak piecze Twój piekarnik.
Studzimy - to najgorszy moment, zazwyczaj kroję gorące i jemy hehehe
Ale ciasta gorącego podobno nie można jeść heheheh
Smacznego!
Wpis zgłaszam do konkursu organizowanego przez producenta margaryny Palma.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.