czerwca 08, 2018

Ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki!




Idealne ciasto na lato to takie z dużą ilością owoców! Z bardzo dużą ilością kruszonki! Puszyste, uwodzące aromatem i smakiem. Właśnie takie jest najlepsze,  waniliowe drożdżowe z truskawkami, morelami i czereśniami. A wszystko pod grubą warstwą kruszonki, którą chcesz odrywać jeszcze z gorącego ciasta! Ach! To jest pyszne! 



To ciasto warto przygotować aby chociaż na chwilę zamknąć oczy i przenieść się w czasy dzieciństwa, poczuć ten błogostan! Koniecznie do zrobienia.





Przepis na ekspresowe i puchate ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki!


SKŁADNIKI:

- 500 g mąki pszennej typ 500
- 4 jajka wiejskie
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny Palma
- ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
- 1 opakowanie drożdży instant
-1/2 szklanki mleka

Kruszonka:
- 70 g margaryny Palma
- 140 g mąki
- 140 g cukru


Ciasto wykonanie:


W misce wymieszaj mąkę z drożdżami.
 Dodaj jajka utrzepane rózgą z cukrem, mleko, stopioną margarynę w rondelku (ciepła ale nie gorąca!) i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy energicznie przez 12 -15 minut. Odstawiamy na 45 minut w ciepłe miejsce.
Blaszkę smarujemy margaryną, wykładamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut.
W tym czasie z w/w składników w misce, robimy kruszonkę, mieszając je ze sobą.




Owoce:

- 250 g truskawek
- 150 g czereśni
- 5 moreli


Na ciasto układamy osuszone owoce, posypujemy obficie kruszonką. 




Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut w temp 165 - 175 stopni C, w zależności, jak piecze Twój piekarnik.
Studzimy - to najgorszy moment, zazwyczaj kroję gorące i jemy hehehe
Ale ciasta gorącego podobno nie można jeść heheheh

Smacznego!






Wpis zgłaszam do konkursu organizowanego przez producenta margaryny Palma.

Palma - zróbmy coś dobrego









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI