sierpnia 25, 2016

Jak zrobić knedle ze śliwkami w domu? Przepis rodzinny na knedle


 Pyszne knedle ze śliwkami


Kochani dzisiaj mała przypominajka przepisu na pyszne knedle ze śliwkami, przepis na knedle przypomniałam Wam na Facebooku i bardzo Wam się spodobał, więc wrzucam na bloga przypomnienie tego przepisu. Knedle robi się bardzo łatwo i szybko. Wszystko to kwestia proporcji, z tego przepisu knedle robi moja babcia, mama no i ja i moja siostra ;-).
Można rzec, że to przepis rodzinny ;-)))

RODZINNY PRZEPIS NA KNEDLE




JAK ZROBIĆ KNEDLE W DOMU?


W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów. 
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę.
Studzimy całkowicie!
Przekładamy do miski. ugniatamy. 
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną. 
Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko).
Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne.
Odrywamy kawałek ciasta formujemy z niego kulę, którą spłaszczamy w dłoniach na placek. Układamy wydrylowaną śliwkę i dodajemy cukier (np. waniliowy, migdałowy, bądź brązowy z cynamonem), całość zagniatamy w formę kuli.
Kule- knedle, układamy na tacy obsypanej mąką.
Knedle wkładamy na gotującą się wodę (po około 12 knedli na duży garnek) i gotujemy około 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
 Gotujemy na małym ogniu. 
Wyjmujemy łyżką cedzakową. 
Knedle możecie polać jogurtem, śmietanką lub masłem klarowanym.
Posypujemy cukrem i cynamonem!



SPRAWDŹ również:

PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI KROK PO KROKU!



Rustykalna tartę z owocami!






11 komentarzy:

  1. Mega smakowicie. Uwielbiam do Ciebie zaglądać :D
    Pozdrawiam, i czekam z niecierpliwością na kolejny wpis :d

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z 1/4 wyjętych ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z 1/4 wyjętych ziemniaków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zagniatamy z całą cześcią masy, ta wyjęta 1/4 cześć wydziela nam ilość mąki jaką musimy dodać po prostu.
      ;-)

      Usuń
  4. Zostają w misce. Tutaj chodzi o miejsce do uzupełnienia mąką. Jeżeli chodzi o mąkę, to w moim rodzinnym przepisie dajemy odwrotnie tzn.1/4 całości to ziemniaczana + 2 łyżki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiedziałam, ze knedle sie robi z takiego samego przepisu jak ciasto na kopytka :) super, tez zrobimy 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI