Pyszne knedle ze śliwkami
Kochani dzisiaj mała przypominajka przepisu na pyszne knedle ze śliwkami, przepis na knedle przypomniałam Wam na Facebooku i bardzo Wam się spodobał, więc wrzucam na bloga przypomnienie tego przepisu. Knedle robi się bardzo łatwo i szybko. Wszystko to kwestia proporcji, z tego przepisu knedle robi moja babcia, mama no i ja i moja siostra ;-).
Można rzec, że to przepis rodzinny ;-)))
RODZINNY PRZEPIS NA KNEDLE
JAK ZROBIĆ KNEDLE W DOMU?
W przygotowaniu knedli istotne są proporcje a nie waga produktów.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Ugniatamy tłuczkiem na bardzo gładką masę.
Studzimy całkowicie!
Przekładamy do miski. ugniatamy.
Wyjmujemy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną.
Dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1-2 jaja (na 1 kg ziemniaków 1 jajko).
Zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne.
Odrywamy kawałek ciasta formujemy z niego kulę, którą spłaszczamy w dłoniach na placek. Układamy wydrylowaną śliwkę i dodajemy cukier (np. waniliowy, migdałowy, bądź brązowy z cynamonem), całość zagniatamy w formę kuli.
Kule- knedle, układamy na tacy obsypanej mąką.
Knedle wkładamy na gotującą się wodę (po około 12 knedli na duży garnek) i gotujemy około 4 do 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.
Gotujemy na małym ogniu.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Knedle możecie polać jogurtem, śmietanką lub masłem klarowanym.
Posypujemy cukrem i cynamonem!
Mega smakowicie. Uwielbiam do Ciebie zaglądać :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, i czekam z niecierpliwością na kolejny wpis :d
Dziękuję❤❤❤
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńA co z 1/4 wyjętych ziemniaków?
OdpowiedzUsuńA co z 1/4 wyjętych ziemniaków?
OdpowiedzUsuńzagniatamy z całą cześcią masy, ta wyjęta 1/4 cześć wydziela nam ilość mąki jaką musimy dodać po prostu.
Usuń;-)
Zostają w misce. Tutaj chodzi o miejsce do uzupełnienia mąką. Jeżeli chodzi o mąkę, to w moim rodzinnym przepisie dajemy odwrotnie tzn.1/4 całości to ziemniaczana + 2 łyżki pszennej.
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, ze knedle sie robi z takiego samego przepisu jak ciasto na kopytka :) super, tez zrobimy 😊
OdpowiedzUsuńWysmienite pychota
OdpowiedzUsuń.
OdpowiedzUsuńJeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.
OdpowiedzUsuń