sierpnia 27, 2016

SPAGHETTI W 15 MINUT - OBIAD DLA CAŁEJ RODZINY




Kuchnia włoska! A co! Powiem Wam szczerze, że nie znam osoby, która by nie lubiła dobrego makaronu. Z wielu powodów, pierwszy oczywisty bo jest smaczny, drugi- bo w 15 minut możemy wyczarować pyszny i sycący obiad, po trzecie bo pasuje prawie do każdego produktu, uwielbiają go Panowie, dzieciaki i my kobiety. Można go przyrządzić na słodko, na kwaśno, na słono ... na milion sposobów, ale najlepsi są w tym Włosi! I od nich powinniśmy się uczyć. Dzisiejszy przepis jest troszkę takim mixem, bo odpowiednikiem dania włoskiego ale z naszych polskich produktów, które możemy bez problemu dostać w każdym sklepie. Podstawą dania jest dobrej jakości makaron, oliwa z oliwek i oliwa z orzechów włoskich, a co kryje jeszcze to danie? Sprawdźcie sami zerkając na poniższą listę składników, dodam tylko, że obiad będzie na stole za 15 minut! 



SKŁADNIKI:

- 1/2 paczki makaronu Lubella- spaghetti nr 4

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu.


SOS DO SPAGHETTI:

- 1 szklanka orzechów włoskich
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 do 7 łyżek wody
- 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
- zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka listków świeżej melisy bądź mięty cytrynowej- o grubych i bardzo mięsistych liściach)
- sól morska
- pieprz

Orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Odcedź wodę. Przełóż do wysokiego naczynia dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt gęsta dodaj wody i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Ja lubię gdy sos jest dość wyrazisty w smaku, więc dodaję sporo pieprzu- dobry efekt smakowy daje pieprz cytrynowy.
Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił makaron. Nakładamy na talerze podajemy z listkiem zieleniny.

ewentualnie do posypania dania: starty parmezan bądź pokruszona feta bądź posiekane orzechy





3 komentarze:

  1. Jeśli z orzechami włoskimi to biorę w ciemno :) Bardzo fajny wyszedł kolor, na początku myślałam, że to jakiś smakowy makaron :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolorek dzięki świeżym ziołom😊 pyszota już wszystko zjedzone eheheh

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI