października 19, 2020

Sernik dyniowy z karmelem. Najważniejsze zasady: Jak piec sernik?

Sernik z dynią, sernik dyniowy to ciasto, które pojawia się jesienią w smykowej kuchni zawsze. Sernik to petarda, przede wszystkim jest bardzo prosty do zrobienia, jak to każdy sernik, jest idealnie gładki i kremowy, lekki. Nie jest za dyniowy, ma super smak i powiem szczerze, że  śmiało mógłby gościć w super kawiarni. Sernik robiłam bez spodu, bo po co komu spód ;-), lubię w serniku - ser, dlatego często robię serniki właśnie bez spodu, takie są przecież najlepsze!
Sernik dodatkowo polałam grubą warstwą karmelu, co dodatkowo wzbogaca smak!
Polecam Wam ten serniczek, myślę, że będzie też super sprawą na np. Halloween. 
W poście, podam Wam też kilka zasad, jak piec i jak robić sernik, aby zawsze był równy, jak stół, bo dobry sernik nie powinien opadać. 








SERNIK DYNIOWY Z KARMELEM


SKŁADNIKI (wszystkie składniki mają mieć temp. pokojową)

- 250 g masła
- 1 kg sera półtłustego lub tłustego
- 5 jaj
- 200 g śmietanki 30 -36%
- 350 g cukru
- 50 g skrobia ziemniaczana
- 220 g pieczonej dyni Hokkaido
- 40 g cukier kokosowy


WYKONANIE I TIPY NA SERNIK!


W/w składniki umieść w misie lub w misie blendera kielichowego i zmiksuj na gładki krem.
Masy na sernik nie powinniśmy zbytnio napowietrzać, nie można jej zbyt długo też miksować, masę na sernik najlepiej zmiksować szybko na idealnie kremową masę.
Ja używam do tego urządzenia a'la termomix, ale wcześniej jak go nie miałam używałam zwykłego blendera kielichowego.
Dużą tortownicę, spód wykładam papierem do pieczenia, Tortownicę smaruję masłem wylewam masę na sernik.
Tortownicę od spodu zabezpieczam dodatkowo folią aluminiową, bo sernik zawsze pieczemy w kąpieli wodnej.

Na duża blachę w piekarniku ustawiam tortownicę wlewam na blachę ciepłą wodę, tak aby tortownica stała około 2-3 cm w wodzie ( w kąpieli wodnej). 

Uruchamiam piekarnik, sernik pieczemy zawsze w temp. 150 -160 stopni C.

Zawsze pieczemy: góra - dół.

Sernik zawsze bardzo, bardzo powoli studzimy, między drzwiczki a piekarniki, wkładam łyżkę drewnianą, aby temp, w piecu pomału się studziła.

Temp. 160°C, góra-dół, czas 80 minut. Studzimy, jak wyżej opisane.


Sernik w blaszce studzimy całkowicie, najlepiej zrobić na wieczór i następnego dnia dopiero zrobić karmel.

Ser to najważniejszy składnik na ser, musi być super jakości, wybierz ten sprzedawany na wagę z dobrej mleczarni lub jeśli wolisz z wiadereczka to Twój Ulubiony.


Dynię Hokkaido pieczemy w temp. 200 stopni C, grzanie dół i góra. przez 20 -30 minut, w zależności od wielkości kawałku, struktura dyni -powinna po upieczeniu przypominać upieczonego ziemniaka.

sernik z dynią


MASA KARMELOWA:

- 260 g cukru
- 120 g masła
- 80 g mleka/ śmietanki 30%

Cukier wsyp na patelnię i poczekaj aż się stopi na karmel, zdejmij z ognia i dodaj masło, uważaj masa ba bardzo wysoką temp. będzie się silnie pienić, masło wprowadzamy tzw. rózgą, dodaj mleko i całość mieszaj, postaw na ogniu na 1 -2 minuty, cały czas mieszając.
Jak masa trochę przestygnie, wylej na sernik około połowę i wstaw całość do lodówki na 3 godziny.
Resztę masy karmelowej przelej do dzbanuszka i podawaj do sernika, aby sobie każdy polewał ciasto dodatkową porcją wedle uznania. 





3 komentarze:

  1. Czy 220g dyni dotyczy masy surowego surowca czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  2. Mistrzostwo świata... i ten karmel <3!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten serniczek to raj dla podniebienia 🥰 kocham ten karmel!😋

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI