Jesień i zima to najlepszy czas na zupy, mocno rozgrzewające, aromatyczne i dodające energii. Warto zadbać aby nie tylko były pyszne i pożywne, ale aby wzmacniały naszą odporność. Ja uwielbiam zupy krem, idealnie gładkie i kremowe, subtelne w smaku a za razem charakterne, takie które potrafią nas zaskoczyć nowym smakiem i taka właśnie jest ta zupa!
Idealna na niedzielny obiad, jak i jako lunch do pracy, smakuje, tak jakby ją zrobił szef kuchni, a robi się ją maxymalnie 20 minut.
Polecam każdemu!
SKŁADNIKI NA ZUPĘ KREM:
chipsy:
- 1 korzeń pietruszki
- łyżka oliwa
Pietruszkę kroimy na cienkie plastry, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na 12 minut, temp. 190 stopni C.
Zupa:
- 3 korzenie pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 selaera
- 1/2 pora (biała część)
- 1 szalotka
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 2 chlusty białego wytrawnego wina
- 80 ml oliwy z oliwy
- 2 łyżki masła
- 500 ml mleka
- 200 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
Na maśle i oliwie, zblanszuj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Podlej winem, poczekaj aż odparuje. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 15 minut, aż do miękkości warzyw. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą.
ponadto:
- 1 łyżka czarnuszki
- garść pistacji
Na suchej patelni upraż czarnuszkę.
Pistacje siekamy.
Gorącą zupę nalewamy na talerze, podajemy z chipsem z pietruszki, uprażoną czarnuszką i posiekanymi pistacjami!
Bomba! Przepyszna zupa!
Koniecznie zróbcie!
Wszystkie produkty ze zdjęcia znajdziecie w sklepie DAJAR!
Pamiętajcie o zniżce na produkty w sklepie DAJAR, na hasło ZDROWA-JESIEŃ ;-)
ważny do 31.12.2017r
#myAmbition
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń