Dzisiaj mam dla Was przepyszne danie!
Langosze, to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co!
Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą!
Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem.
Petarda!
Langosze, to placki smażone w głębokim oleju, tradycyjnie wykonuje się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co!
Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą!
Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem.
Petarda!
SKŁADNIKI:
- 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki puree z dyni pieczonej
- 1 paczka drożdży suszonych
- 1/3 szklanki mleka
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- sól
- przyprawy korzenne: zmielony kardamon, cynamon i kolendra
Drożdże wymieszaj z mlekiem, dodaj do mąki i pozostałych składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut.
Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor.
Sos śmietanowy:
- 3 łyżki śmietanki 18%
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mleka
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 pęczka kolendry
- sól
W/w składniki wymieszaj i odstaw na 5 godzin.
Placki podajemy gorące z sosem!
Przepyszne!
Przepis zgłaszam do konkursu:
#OlejKonwenanse
#OlejWielkopolski
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńpycha! Polecam!
Usuń